Home Nieuws Universiteit ontwikkelt intelligente verpakking voor versproducten

Universiteit ontwikkelt intelligente verpakking voor versproducten

uea-logoDe University of East Anglia heeft een nieuwe versheidsensor ontwikkeld voor voedselverpakkingen, gebaseerd op nanotechnologie. Hiermee zou de versheid van het product kunnen worden gegarandeerd gedurende de gehele supply chain.

De ontwikkelde technologie is vooral relevant voor vlees en vis, omdat de risico’s van voedselvergiftiging verkleind worden. Ook zou voedselverspilling verminderd kunnen worden.

De sensor kan onzichtbaar verwerkt worden in de verpakking. Leveranciers en retailers kunnen de versheid checken door UV licht erop te laten schijnen, bijvoorbeeld een barcodescanner. De kleur die oplicht geeft de staat van versheid van het product aan. Zo kunnen deze producten verwijderd worden, voordat ze in de schappen komen.

De universiteit heeft patent aangevraagd en is op zoek naar partners die de technologie onder licentie zouden willen toepassen of die samen willen werken om nieuwe verpakkingsoplossingen te ontwikkelen.

Bron: Packaging Today/NVC