HomeMachinesNiet-primair verpakkenUnifrost weet verpakkingssnelheid mede dankzij CPS op te voeren

Unifrost weet verpakkingssnelheid mede dankzij CPS op te voeren

cps-logoDe Belgische diepvriesgroenteproducent Dujardin Foods verwerkt jaarlijks zo'n 200.000 ton diepgevroren groenten. Een groot deel hiervan, 120.000 ton, wordt bij dochtermaatschappij Unifrost in Koolskamp verpakt in kunststof zakjes. Tot 2008 lag de maximale snelheid rond de 90 zakjes per minuut. Mede dankzij machinefabrikant CPS wist Unifrost de snelheid te verhogen naar ruim 120 zakjes per minuut, continue.

Een kwart van de West-Europese productie van diepvriesgroenten komt uit de omgeving van deze stad het West-Vlaamse Roeselare. Een van de grote spelers binnen deze sector is Unifrost in Koolskamp, op 10 km van Roeselare. Het bedrijf verpakt jaarlijks 140.000 ton diepgevroren groenten, zoals monogroenten, groentenmengsels, kant-en-klaar gerechten en diepvrieskruiden. Het overgrote deel, 120.000 ton, wordt verpakt in kunststof zakjes met een inhoud van 250 gram tot 2,5 kg. Een kleiner aandeel is weggelegd voor click/lockdoosjes en grootverpakkingen.

Kleine zakjes, meer snelheid

De afgelopen vijf jaar was er bij Unifrost een duidelijke trend naar kleinere gewichten. Mede hierdoor ontstond er vraag naar een hogere efficiency en snellere verpakkingslijnen. Geen onmogelijke eis, vonden ze bij Unifrost, omdat buiten de diepviesverpakkings industrie al snelheden boven de 90 zakjes per minuut gehaald werden. Maar die hebben geen problemen met ijsafzetting. Daarom moesten er de nodige aanpassingen gedaan worden.

Compacte vullingsgraad

Zo is de zakjesrollerbaan, die de lucht uit de zakjes drijft en de zakjes egaliseert, vanwege de hoge snelheid met zo'n 30% verlengd. Hierdoor krijgt de rollerbaan meer tijd om de zakjes te egaliseren en aan te drukken, zodat de lucht uit de geperforeerde zakjes stroomt. Daarnaast zorgen trilsystemen voor een goede zakverdeling binnen de de dozen en drukken twee aandruksystemen de zakjes extra aan, waardoor een compacte vullingraad wordt bereikt. In de diepvriesindustrie is het namelijk zaak dat er geen lucht wordt vervoerd, want naast het logistieke verhaal speelt het energieverbruik van de koelhuizen een grote rol.

cps-unifrost

Bron: Verpakkingsmanagement/AGF.nl