HomeNieuwsUitbreiding wasstraat geïntegreerd servicecentrum Colruyt en Euro Pool System

Uitbreiding wasstraat geïntegreerd servicecentrum Colruyt en Euro Pool System

europool-colruyt

In 2009 is begonnen met de bouw van een tweede wasstraat in het geïntegreerde servicecentrum van de Belgische retailer Colruyt. Naar verwachting zal medio 2010 de lijn in gebruik worden genomen.

“Aangezien het gebruik van ons meermalige verpakkingen bij deretailer in vijf jaar meer dan verdubbelde, was uitbreiding nodig”,vertelt Gerben Paauwe, commercieel manager Benelux.

Het geïntegreerde servicecentrum van Colruyt en Euro Pool System staat in Halle.De locatie is al sinds 2004 een prachtig voorbeeld van wat standaardisatie en een intensieve samenwerking tussen retailer en Euro Pool System kan opleveren. In het servicecentrum bevinden zich het retourcentrum en de wasstraat. Pal daarnaastligt het volledig geautomatiseerde distributiecentrum, waar leveranciers hun verswaren in Euro Pool System-bakken aanleveren.

Besparen op transportkilometers

Hoe werkt dat in de praktijk? “Leveranciers leveren hun verswaren aan hetdistributiecentrum én krijgen lege, schone verpakkingen mee om opnieuw tevullen. Meer dan 200 winkels van Colruyt krijgen vanuit Halle hun versproductengeleverd en sturen hun lege verpakkingen en al hun andere retourstromendirect terug. Het servicecentrum in Halle verwerkt de afvoer van alle retourstromen,reinigt de bakken en maakt ze klaar voor uitgifte. Zo worden velekostbare transportkilometers uitgespaard en voorkomen we dubbele handling. Erg efficiënt”, legt Paauwe uit.

Volautomatische orderpick

Bijzonder is verder de verregaande automatisering van het distributiecentrum. Dat alle versproducten in de bakken van Euro Pool System zijn verpakt, maakte de stap naar automatisering gemakkelijk. Sinds 2006 werkt Colruyt daarom meteen volautomatische orderpicker. Meer dan 120 soorten groenten en fruit wordenelke nacht klaargezet per winkel, waarna vanuit het distributiecentrum in Hallede winkels direct worden bevoorraad.

Verdubbeling gebruik verpakkingen

Dit bevoorradingssysteem is zo succesvol, dat de vraag naar meermaligeverpakkingen gestaag groeide. Tussen 2004 en 2009 verdubbelde het gebruikvan de bakken. Bovendien volgden de besparingen dezelfde lijn. Paauwe: “Vanwege de groei wordt met de in aanbouw zijnde wasinstallatie dewascapaciteit verdubbeld. Het concept heeft zich inmiddels bewezen.We gaan op de ingeslagen weg voort. Samen met Colruyt.”

Bron: Euroscope/AGF.nl