HomeNieuwsTweederde namaakgoederen komt uit China

Tweederde namaakgoederen komt uit China

made-in-china-2Niet minder dan 64 procent van alle vorig jaar in Europa in beslag genomen namaakgoederen kwam uit China. Dat blijkt uit een rapport dat de Europese Commissie vandaag heeft verspreid. Het is geen geheim dat China de voornaamste producent van namaakgoederen is.

In 2008 kwam al meer dan de helft (54 procent) van alle in Europa onderschepte namaak uit de Aziatische grootmacht en dat aandeel is vorig jaar nog gestegen tot 64 procent, zo blijkt uit het jaarrapport van de Commissie.

Eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht heeft de Chinezen tijdens een bezoek aan de wereldtentoonstelling in Sjanghai intussen gevraagd om strenger op te treden. “Het enige mogelijke antwoord is een betere bescherming van het intellectuele eigendom, want anders zullen buitenlandse bedrijven minder en minder geneigd zijn intellectueel eigendom in China te introduceren”, verklaarde De Gucht aan de VRT.

Europa en China ondertekenden vorig jaar een actieplan in de strijd tegen namaakgoederen. Dat akkoord zou binnenkort verlengd worden tot eind 2012. Over het algemeen stelde de Commissie vorig jaar wel een daling van het aantal onderschepte namaakgoederen vast: van 178 miljoen stuks in 2008 tot 118 miljoen stuks in 2009. De daling wordt vooral toegeschreven aan de economische crisis. Ook was het hoge cijfer van 2008 deels te verklaren door een aantal spectaculaire vangsten van nagemaakte cd's en dvd's.

Sigaretten, kleren en merklabels werden het vaakst onderschept, maar het rapport signaleert ook dat steeds meer dagdagelijkse gebruiksvoorwerpen als shampoo, tandpasta, medicijnen, speelgoed en huishoudtoestellen worden nagemaakt.

Bron: HLN.be