HomeDossiersDuurzaamheidTwee Nederlandse familiebedrijven gaan plastic in oceaan tegen

Twee Nederlandse familiebedrijven gaan plastic in oceaan tegen

LC Packaging en M.B. Nieuwenhuijse, twee Nederlandse familiebedrijven, hebben via een samenwerking met Plastic Bank de inzameling van 50.000 kilo plastic gerealiseerd. Met deze samenwerking willen zij het tij keren tegen plastic dat in de oceaan terecht komt, om zo een duurzame toekomst voor toekomstige generaties veilig te stellen.

Netzakken zijn nog steeds de meest effectieve en efficiënte verpakking voor exportuien als het gaat om het behoud van de productkwaliteit en het voorkomen van bederf en afval. Helaas zijn netzakken moeilijk te recyclen vanwege de structuur van het materiaal. Daardoor kunnen gebruikte netzakken het milieu vervuilen en zelfs eindigen als plastic in de oceaan. Ongeveer 1,5 jaar geleden hebben LC Packaging en M.B. Nieuwenhuijse daarom de handen ineen geslagen. Het doel: het compenseren van de mogelijke negatieve milieueffecten van gebruikte netzakken die in Afrika en andere ontwikkelingslanden terechtkomen. Deze landen hebben over het algemeen geen goede infrastructuur voor afvalinzameling en recycling van netzakken.

Met deze informatie in het achterhoofd besloten de twee familiebedrijven contact op te nemen met Plastic Bank. Plastic Bank bouwt recycling-ecosystemen in kustgemeenschappen en verwerkt de materialen opnieuw, zodat ze weer in de wereldwijde productieketen kunnen worden opgenomen. Plastic Bank stimuleert de Social Recycling-beweging die plastic uit de oceaan haalt en armoede helpt te verlichten. Inzamelende gemeenschappen ruilen plastic afval om voor inkomen en bonussen waarmee ze in de basisbehoeften van hun gezin kunnen voorzien. Al snel na de eerste kennismaking gingen LC Packaging en M.B. Nieuwenhuijse een Impact Partnership aan met Plastic Bank.

Gedurende een jaar hebben LC Packaging en M.B. Nieuwenhuijse bijgedragen aan de verwijdering van het equivalent van 2.500.000 plastic flessen uit het milieu, terwijl levens werden verbeterd in samenwerking met Plastic Bank. Elke netzak die LC Packaging aan M.B. Nieuwenhuijse leverde, voorkwam dat 56 gram plastic, oftewel 2,8 plastic flessen voor eenmalig gebruik, in de oceaan terechtkwam. De betrokken uienzakken waren plastic neutraal: voor het plastic dat in de zakken werd gebruikt, is een gelijkwaardige hoeveelheid plastic uit het milieu gehaald en gerecycled in samenwerking met Plastic Bank.

In totaal hebben 382 inzamelaars uit 70 lokale gemeenschappen hiervan kunnen profiteren. Inzamelende leden ruilen plastic afval bij de Plastic Bank inzamelingsfilialen en ontvangen een bonus voor de materialen die ze inzamelen. Dit helpt hen om te voorzien in de basisbehoeften van hun gezin, zoals levensmiddelen, kookbrandstof, schoolgeld en ziektekostenverzekering.

“LC Packaging wil bijdragen aan een wereld zonder verspilling. Deze samenwerking past heel goed in onze 2030 Ambitie die doelen bevat op het gebied van armoede (en dus een leefbaar loon uitbetalen), afval/vervuiling en klimaatverandering, stelt Lucas Lammers, CEO van LC Packaging. “We willen M.B. Nieuwenhuijse bedanken voor hun deelname aan in dit project, waarbij we samen met de Plastic Bank een mooi resultaat hebben kunnen neerzetten.”

Koen Nieuwenhuijse, directeur van M.B. Nieuwenhuijse, kijkt terug op een succesvolle samenwerking: “Deze samenwerking is een effectieve manier geweest om de milieu-impact van de door ons gebruikte verpakkingen te verminderen en tegelijkertijd lokale gemeenschappen te ondersteunen. Helaas blijft het plastic probleem groeien. Samen met LC Packaging kijken we daarom naar manieren om onze impact in de toekomst nog verder te vergroten.”

www.lcpackaging.com