HomeDossiersDuurzaamheid"Tot 33% minder CO2-emissie door overstap op kartonnen verpakking"

“Tot 33% minder CO2-emissie door overstap op kartonnen verpakking”

gps-logoHet vervangen van plastic kratten door kartonnen verpakkingen voor transport van groente en fruit leidt tot 33% vermindering van CO2-uitstoot. Bovendien is gebruik van kartonnen verpakkingen 28% goedkoper. Zo blijkt uit een analyse van Green Packaging System en Ecofys.

Simulatie van logistieke ketens

Green Packaging System en Ecofys komen tot bovenstaande conclusie door een simulatie van de logistieke keten van 200 versartikelen. De keten start bij de aanlevering van het verpakkingsmateriaal aan de verpakker en loopt tot en met de afvoer van het kartonnen verpakkingsmateriaal of retourneren van plastic kratten. In totaal is de weg van anderhalf miljoen plastic kratten vergeleken met de weg van even zoveel kartonnen dozen in Europese ketens en ketens binnen Nederland.

Kostenbesparing van gemiddeld 28%

Naast een vermindering van de CO2-uitstoot met 33%, levert de overstap van plastic kratten naar kartonnen dozen gemiddeld een kostenbesparing van 28% op. Met behulp van een eigen ontwikkeld rekenmodel, de ‘Packaging Impact Monitor’, kan Green Packaging System de kostenbesparingen vooraf inzichtelijk maken. GPS kan met dit rekenmodel tevens de kosten berekenen die met de CO2 -uitstoot, over de gehele keten, gemoeid zijn.

Kijk voor meer informatie op www.greenpackagingsystem.com en/of www.ecofys.com.

Bron: AGF.nl