HomeMachinesAandrijven en besturenTolsma introduceert MEScontrol

Tolsma introduceert MEScontrol

tolsma-klDe steeds strenger wordende eisen op het gebied van voedselveiligheid, vragen steeds meer tijd en inspanning. Bedrijven met veel kisten waarvan de inhoud voortdurend wisselt hebben veel werk met het bevestigen en verwijderen van identificatielabels. Met MEScontrol biedt Tolsma een totaal oplossing voor het automatisch registeren van de inhoud en positie van de kist. Tolsma MEScontrol is een systeem dat speciaal geschikt is voor het monitoren en aansturen van productieprocessen in sorteer- en verpakkingsbedrijven in de aardappel-, uien- en wortelsector.

Voorraadbeheer is een uiterst belangrijk onderdeel. Daarvoor is het noodzakelijk de traceerbaarheid van kisten te automatiseren. De basis van het systeem is een unieke identificatie van de kisten in de bewaarplaats. Hierdoor is het mogelijk een visuele presentatie te maken van de kisten op de PC in het kantoor en op een terminal op de heftruck. Hierdoor is de traceerbaarheid van het product gegarandeerd.

Omdat het systeem gebaseerd is op een aantal industriële standaards kunnen bestaande systemen zoals bijvoorbeeld technische installaties en ERP-systemen eenvoudig geïntegreerd worden. Het management van grote bedrijven heeft hierdoor op ieder moment een helder inzicht van het resultaat en bedrijfseconomische kentallen d.m.v. grafieken en rapporten. MEScontrol is modulair opgebouwd en biedt eenvoudige oplossingen voor landbouwbedrijven met veel kisten, maar ook complete oplossingen voor sorteer- en verpakkingsbedrijven.

tolsma-1

Tolsma MEScontrol voor akkerbouwbedrijven met veel kisten en/of een sorteerinstallatie

Met MEScontrol biedt Tolsma de poot- of tafelaardappelteler die zelf zijn producten bewaart en sorteert een uniek systeem op maat. Veel verschillende rassen en sorteermaten zorgen op deze bedrijven voor een flinke administratieve last. Per kist en ook per bewaarplaats moet aangegeven worden waar welke partij staat. De inhoud van kisten wisselt op deze bedrijven regelmatig en het goed bijhouden van de voorraad vereist veel aandacht.

Met MEScontrol is het identificeren van kisten met papieren etiketten niet meer nodig door het aanbrengen van een elektronisch identificatie label op de kist. Dit elektronisch label; de zogenaamde tag, is uitgevoerd in een stevige kunststof behuizing dat met 2 schroeven eenvoudig in de kist kan worden aangebracht. Iedere tag is uniek en kan met behulp van elektromagnetische golven geïdentificeerd worden. Een lees en schrijf module met terminal op de heftruck maakt de op de tag opgeslagen informatie zichtbaar voor de chauffeur. Via deze terminal of via de PC kan de informatie bekeken en/of gewijzigd worden. Informatie die kan worden opgeslagen per kist bevat o.a. ras, maat, klasse, herkomst, locatie, datum etc. In de MEScontrol software op de PC is per bewaarplaats precies te zien welke kist met welke inhoud waar staat.

tolsma-2

Tolsma MEScontrol voor sorteer- en verpakkingsbedrijven

Naast de identificatie van kisten en de presentatie hiervan op de PC biedt MEScontrol nog meer mogelijkheden voor grote sorteer- en verpakkingsbedrijven. Optimaal voorraadbeheer speelt in deze bedrijven een cruciale rol. Door op een efficiënte manier op de gewenste tijd de juiste hoeveelheid product te kunnen leveren aan een afnemer wordt voor een groot deel het financiële rendement bepaalt. Het complete proces van ontvangst van ongesorteerd product tot en met de expeditie naar de afnemer kan worden geautomatiseerd. Grote voordelen zijn hierbij dat het hele verwerkingsproces real-time inzichtelijk kan worden gemaakt. Zo kunnen bijvoorbeeld de posities van kisten op rollenbanen gevolgd worden en de juiste instellingen naar afweeg- en inpakmachines gestuurd worden. Ook labelprinters en palletiseermachines kunnen via MEScontrol automatisch van de juiste informatie worden voorzien.

Door de koppeling van een ERP systeem met MEScontrol is alle benodigde informatie direct beschikbaar en kunnen orders optimaal gepland worden. Hierdoor is er ook inzicht wanneer de voorraad van producten aangevuld moet worden om aan de vraag te kunnen blijven voldoen. Optimale informatievoorziening op werkvloer zorgt voor minder fouten en een hogere efficiëntie. Uiteindelijk is door de koppeling van alle informatie ook op een eenvoudige wijze het rendement inzichtelijk te maken. De hiervoor benodigde gegevens worden automatisch verzameld tijdens de ontvangst van veldgewas product, het sorteren en het verpakken. Het verwerkingsrendement van b.v. partijen aardappelen kunnen in grafieken en rapporten direct gepresenteerd worden. MEScontrol is ontwikkeld op basis van industriële standaarden, ISA-05, B2MML en OPC. Dit maakt een eenvoudige integratie met software, machines en installaties van andere leveranciers mogelijk.

Voordelen MEScontrol

  • tolsma-logoMeer rendement: MEScontrol identificeert de problemen op de productievloer en werkt bottlenecks weg, zodat u meer rendement haalt uit uw productie en het rendement van de installaties zichtbaar stijgt.
  • Minder fouten: Door de centralisatie van de productiedata beschikt iedereen over dezelfde, geactualiseerde gegevens zodat fouten worden voorkomen en de uitval vermindert.
  • Real-time management-feedbacK: Het management heeft een heldere kijk op het resultaat en de kentallen dankzij grafieken en rapporten. MEScontrol meet continu het rendement op de installaties en geeft de informatie door aan uw ERP.
  • Meer flexibiliteit op de werkvloer: U kunt de grote verscheidenheid aan artikelen met hun specificaties, op de werkvloer beheersen. U kunt anticiperen en snel reageren op spoedbestellingen of op storingen in het proces. Korte implementatietijd: De implementatie van MEScontrol in uw procesomgeving is slechts een kwestie van enkele dagen, inclusief de gepersonaliseerde modellering van uw processen, installaties en productdefinities.
  • Kortere leveringstermijnen: U kunt bestellingen tijdig leveren omdat u heel flexibel de detailplanning op de werkvloer kunt aanpassen aan de klantvraag. Bovendien is de voorraad steeds afgestemd op de productiebehoefte.
  • Naadloze integratie: Door het gebruik van industriële standaarden (ISA-95, B2MML, OPC) is de samenwerking met bestaande systemen gegarandeerd: de installaties en de sturingssystemen in de productie, en uw ERP-systeem in de administratie.
  • Constraints management: MEScontrol werkt op basis van constraints. Op alle niveau’s worden beperkingen vastgelegd die bepalen wat wel en wat niet mogelijk is (producten, installaties, processen). eLearning voor personeel
  • MEScontrol.net zorgt voor on-the-job learning door de productspecificaties en knowhow om te produceren op het juiste moment tot bij de operator te brengen.

Kijk voor meer informatie op www.tolsma.nl