HomeNieuwsTips van Topa voor het veilig versturen van relatiegeschenken

Tips van Topa voor het veilig versturen van relatiegeschenken

topa-logoZo rond kerstmis worden in veel bedrijven weer relatiegeschenken verstuurd naar belangrijke relaties. Een mooie manier om de prettige samenwerking met klanten, leveranciers en andere betrokken organisaties te benadrukken. De keuze in eindejaars-relatiegeschenken is enorm, en daarnaast zijn er tal van (web)winkels waar deze producten te vinden zijn. Maar er wordt nog te weinig stilgestaan bij de keuze van de juiste transportverpakking. Bij het versturen van pakketjes gaat nogal eens wat mis, blijkt uit onderzoek door Topa Verpakking. En een beschadigd relatiegeschenk is natuurlijk slecht voor het imago van uw bedrijf. Daarom een paar handige tips waarmee geschenken veilig bij uw relatie aankomen.

In de meeste kleine tot middelgrote bedrijven worden relatiegeschenken op kleine schaal ingekocht, en vervolgens zelf verpakt en verstuurd. Hierbij wordt nog te weinig stilgestaan bij de keuze voor de juiste manier van verpakken. Want tijdens het transport van pakketjes krijgen producten heel wat te verduren: trillingen, vallen, schokken, stoten, drukbelastingen, schommelingen in temperatuur of veranderingen in de luchtvochtigheid kunnen een grote invloed hebben op het product of de verpakking. Wat kunt u doen om uw relatiegeschenk veilig te versturen?

Kies een verpakking die bij het relatiegeschenk past

In de top 10 relatiegeschenken vind je nog steeds de fles wijn en andere wijn-gerelateerde cadeaus. Het onafhankelijke Topa Instituut heeft in de loop der jaren diverse flesverpakkingen ontwikkeld en getest. Zo is er de robuuste flesdoos van Topa Verpakking met een zeer schokbestendig interieur, die geschikt is om één tot drie flessen te verzenden. Er is ook een flesverpakking met verschillende dessins, die door de versterkte hoeken en een interieur van dubbel golfkarton zowel representatief als veilig is. Bij uitgebreide testen door het Topa Instituut is gebleken dat de fles beschermd is bij een val tot 1,5 meter (van bijvoorbeeld een laadklep). Daarnaast zijn er verschillende typen stretchfoams en flexhoezen speciaal voor de bescherming van bijvoorbeeld servies en wijnflessen. Deze zijn ideaal wanneer de fles samen met andere producten wordt verpakt.

Ook kalenders, DVD’s en boeken zijn steeds populairder als relatiegeschenk. Speciaal voor deze artikelen zijn er verschillende verpakkingsproducten op de markt. Een kalender kan bijvoorbeeld goed verpakt worden in een koker, zodat vouwen niet nodig is. Een andere keuze is een speciale kalender-lithoverpakking met rondom extra versterkte randen voor een kreukvrije ontvangst. Voor boeken en CD’s of DVD’s is het aantal dat verstuurd wordt ook belangrijk. Hoe beter het past hoe minder de kans op schuiven – met als gevolg beschadiging – in de verpakking. En er is ook geen extra vulmateriaal meer nodig.

Selecteer het juiste vulmateriaal

Wanneer u één maat verpakking heeft, maar meerdere formaten geschenken, dan is het soms nodig om vulmateriaal toe te voegen. De keuze van het juiste vul- en beschermmateriaal is afhankelijk van de producteigenschappen zoals breekbaarheid, temperatuurgevoeligheid, randscherpte en de zwaarte van het product. Maar ook eigen wensen en eisen bepalen de keuze. Voor een milieuvriendelijke uitstraling zijn de bekende papierreepjes – ook wel muizentrapjes genoemd – een goede optie. Voor een representatieve uitstraling kunt u wit opvulpapier gebruiken. Ook bestaan er tegenwoordig speciale ‘chips’ van gerecycled en van 100% biologisch afbreekbaar materiaal. Kant-en-klare luchtkussenzakjes vullen grotere ruimtes, wegen bijna niets en beschermen bovendien het product. Voor de extra bescherming van glazen is er speciaal krasbestendig zijdevloeipapier.

Kies een handige verpakking om tijd te besparen

Wanneer u een groot aantal relatiegeschenken wil versturen, kunt u kiezen voor een verpakking die veel tijd bespaart. Er zijn tegenwoordig veel verschillende verpakkingen verkrijgbaar die het inpakken van producten vergemakkelijken. Zo is een doos waarvan de bodem vanzelf in elkaar past zeer snel opzetbaar. En ook een doos met een zelfklevende plakstrip bespaart u tijd, omdat u geen extra tape nodig heeft voor het sluiten. Voor de ontvanger is het bovendien prettig als er een extra stevige openscheurperforatie verwerkt is in het ontwerp.

Laat de transportverpakking op maat maken of bedrukken

Een transportverpakking op maat biedt nog meer mogelijkheden. Zo kunnen de diverse verpakkingen of materialen worden bedrukt met bijvoorbeeld een bedrijfslogo en/of tekst. Hiermee wordt de functionele verpakking direct een visitekaartje, en valt het relatiegeschenk zeker op.

Kijk voor meer informatie op www.topa.nl.