HomeDossiersDuurzaamheidTips tegen verspilling op verpakking zuivelproducten

Tips tegen verspilling op verpakking zuivelproducten

voedselverspilling

Zuivelproducten staan hoog op de lijst van voedingsproducten die vaak worden weggegooid, uit vrees voor bederf of verminderde smaak. Vaak is dat niet terecht. Een speciale werkgroep van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) heeft voorlichtingsmateriaal ontwikkeld dat via het zuivelpak en een website de consument moet bereiken. Dat moet er uiteindelijk toe leiden dat er minder zuivelproducten worden weggegooid.

nzo-logoZuivel is een van de producten die steevast in de top 5 staat van de ranglijst van meest verspilde voedingsmiddelen. Om verspilling te reduceren, richt de zuivelindustrie zijn pijlen op de consument.: “We leggen uit dat zuivel lang goed blijft, vaak tot na de THT-datum. Onze boodschap is ‘kijk, ruik en proef' voordat je iets weggooit. De tweede boodschap luidt ‘koel bewaren'. Dat spreekt voor zich, maar je kunt het niet los koppelen van de eerste boodschap. De derde boodschap ‘maak het pak goed leeg' ligt ook voor de hand, maar is zeker van belang”, aldus Joyce de Stoppelaar van de werkgroep Voedselverspilling van de NZO.

Deze boodschappen zijn weergegeven in een ‘pictorial' die in februari zal verschijnen op enkele verpakkingen van Arla Foods en daarna ook op verpakkingen van FrieslandCampina. Het beeldmerk verwijst ook naar de speciale website zuinigopzuivel.nl die de zuivelindustrie in het leven heeft geroepen. Op de website wordt uitleg gegeven over het beeldmerk op de verpakking en staan tips om consumenten te helpen minder zuivel maar ook ander voedsel te verspillen.

Kijk voor meer informatie op www.zuinigopzuivel.nl.

Bron: ZuivelZicht/FoodHolland