HomeNieuwsThailand: volop kansen voor verpakkingsindustrie

Thailand: volop kansen voor verpakkingsindustrie

vlag-thailandIndien Thailand zich houdt aan de strenge kwaliteitseisen die gericht zijn op de grote exportmarkten als de VS, Europa en Japan en op de binnenlandse markt, dan zijn er hoogwaardige machines en verpakkingsapparatuur nodig. Daarnaast kunnen Nederlandse bedrijven met kennis over zaken als afval- en afvalwaterbehandeling en luchtvervuiling, gebruikmaken van de toenemende vraag naar milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen en -machines.

Kansen

Marktkansen voor toeleveranciers in de voedselverwerking liggen bij:

  • machines en grondstoffen voor bakkerijen;
  • machines en grondstoffen voor de zuivelindustrie;
  • machines en grondstoffen voor de vruchtensappenindustrie;
  • machines voor de productie van alcoholische dranken;
  • machines voor het bereiden van kant-en-klaarmaaltijden (diepvries, gedroogd en in blik);
  • verpakkingsmachines en geavanceerde druktechnieken;
  • consultants voor onder meer milieutechniek;
  • advies en certificering van HACCP en andere internationale industriestandaarden.

Marktomvang

Thailand is al jaren een belangrijke netto voedselexporteur in de regio. De landbouwsector biedt aan 35 tot 45 procent van de beschikbare arbeidskrachten werkgelegenheid en heeft een aandeel in het bruto binnenlands product van 12,5 procent. Het land is de grootste exporteur van rijst en behoort tot de belangrijkste exporteurs van kipproducten, suiker, garnalen en ingeblikte producten zoals maïs, ananas, ananassap en tonijn. Circa 70 procent van de bedrijven produceert kunststof verpakkingsmaterialen. De resterende bedrijven concentreren zich op verpakkingsmaterialen van metaal, karton en glas. Volgens de Thai Board of Investment wordt de voedselverwerkende markt geschat op 500 miljoen US dollar (2/3 wordt geïmporteerd). De markt groeit jaarlijks met 15 tot 20 procent. De exportwaarde van de voedingsindustrie bedroeg in 2008 19,2 miljoen US dollar.

Marktontwikkeling

Door een toenemende binnenlandse vraag naar westers eten, met name vanuit de middenklasse, groeit de markt van voedselverwerkende industrie. De Thaise overheid legt de focus op voedselveiligheid voor zowel de binnenlandse als buitenlandse markt. Het ministerie van Landbouw en Coöperatieven heeft een kwaliteitskeurmerk, het zogenaamde “Q mark”, geïntroduceerd om voedselschandalen te voorkomen en het traceren van voedsel te vergemakkelijken. Thailand bevindt zich in een fase van bedrijfsconsolidaties en modernisering van productieprocessen. Verder is de Thaise voedselindustrie op zoek naar nieuwe technieken voor voedselpreservatie en dienstverlening in kwaliteitscontrole.

Herkomst import

Belangrijke leveranciers van machines en grondstoffen voor voedselverwerking zijn Japan, de Verenigde Staten en Duitsland. Ongeveer 2 procent van de Thaise import komt uit Nederland. Nederland is een belangrijke toeleverancier van grondstoffen voor de zuivel- en de bakkerij-industrie. De belangrijkste leveranciers van machines en grondstoffen voor de voedselverpakkingsindustrie zijn Duitsland, Japan en Taiwan. Nederland is voor Thailand slechts een kleine leverancier van verpakkingsmaterialen en -machines.

Overheidsprogramma’s

De Board of Investment stimuleert in het bijzonder investeringen in de voedselverwerkende industrie. Onder bepaalde voorwaarden kunnen investeerders in aanmerking komen voor bijzondere privileges. Daartoe behoren onder meer vrijstelling van belasting voor een bepaald aantal jaren en verlaging van invoerrechten op benodigde machines en grondstoffen. Investeringen in diverse subsectoren zijn opengesteld voor bedrijven uit het buitenland. Het Department of Export Promotion is een ‘Food for the World'-campagne gestart om Thaise voedselproducten op belangrijke exportmarkten meer bekendheid te geven. Dit programma kan bijdragen tot ontwikkelingen in de verpakkingsindustrie.

Vakbeurzen

Het aantal vakbeurzen gerelateerd aan de voedselverwerkende industrie is de laatste jaren toegenomen. Informatie over deze, meestal op export gerichte vakbeurzen is te vinden via: www.thaitradefair.com. Deze vakbeurzen lenen zich goed voor het leggen van contacten met de Thaise voedingsmiddelenindustrie.

Bron: EVD