HomeMaterialenVerpakkingsmaterialenTetra Pak test een alternatieve polymere beschermingslaag

Tetra Pak test een alternatieve polymere beschermingslaag

Tetra Pak heeft met succes een technologische validatie ronde van vijftien maanden afgerond, waarbij een alternatieve polymere beschermingslaag in kartonverpakkingen is toegepast die de reguliere dunne aluminiumlaag vervangt. De onderneming zet nu een volgende stap met het testen van een fibre-based beschermingslaag, een primeur op het gebied van kartonverpakkingen voor voedingsmiddelen die ongekoeld worden gedistribueerd. De tests maken deel uit van Tetra Pak's gefaseerde aanpak in de ontwikkeling en validatie van nieuwe oplossingen, met als doel een aseptische verpakking die volledig hernieuwbaar, volledig recyclebaar en CO2-neutraal is.

De aluminiumlaag die momenteel in kartonverpakkingen wordt gebruikt, is cruciaal voor het waarborgen van de voedselveiligheid. Hoewel dunner dan een mensenhaar, is de aluminiumlaag verantwoordelijk voor ongeveer een derde van de broeikasgasemissies die verband houden met de basismaterialen gebruikt door Tetra Pak.

Met het doel de klimaatimpact van kartonverpakkingen te verminderen, is eind 2020 in Japan een technologische validatie uitgevoerd, waarbij een beschermingslaag met polymeren is toegepast die de reguliere aluminiumlaag vervangt. De test leverde inzichten op over de implicaties voor de waardeketen van het vervangen van de aluminiumlaag in verpakkingen door een alternatieve beschermingslaag. Ook kon hiermee vermindering van de CO2-voetafdruk worden vastgesteld die het gevolg is van deze verandering. De test bevestigde bovendien dat de alternatieve beschermingslaag voldoende bescherming biedt tegen zuurstof bij de verpakking van groentesappen en tegelijkertijd hogere recyclingpercentages mogelijk maakt in een land waar recyclers de voorkeur geven aan aluminiumvrije kartonverpakkingen.

Op basis van de verschillende bevindingen test Tetra Pak momenteel een nieuwe fibre-based beschermingslaag in nauwe samenwerking met enkele klanten. Zogenaamde portieverpakkingen met dit nieuwe materiaal liggen momenteel in de winkels voor een consumententest, met een verdere technologische validatie die later in 2022 gepland staat.

Dit initiatief onderstreept de keuze van Tetra Pak voor een ‘design for recycling' aanpak, waarbij het verhogen van het papiergehalte in kartonverpakkingen een topprioriteit is. Dit sluit aan bij de verwachtingen van eindgebruikers. In recent wereldwijd onderzoek gaf ongeveer 40% van de consumenten aan dat ze meer gemotiveerd zouden zijn om afval te scheiden voor recycling als verpakkingen volledig van karton waren gemaakt en geen plastic of aluminium bevatten.

Gilles Tisserand, Vice President Climate & Biodiversity van Tetra Pak: “De eerste resultaten tonen aan dat er een aanzienlijke CO2-reductie is bij verpakkingen met een fibre-based beschermingslaag als die worden vergeleken met traditionele aseptische verpakkingen, met vergelijkbare houdbaarheid en voedselbeschermende eigenschappen. We denken daarom dat deze ontwikkeling een doorbraak zal zijn waar het gaat om vermindering van de klimaatimpact. Bovendien zijn verpakkingen met een hoger papiergehalte ook aantrekkelijker voor papierrecyclers. Dit concept biedt dus aanzienlijke mogelijkheden om bij te dragen aan een circulaire economie met een beperkte CO2 uitstoot van kartonverpakkingen.”

Eva Gustavsson, Vice President Materials & Package van Tetra Pak: “Innovatie is van cruciaal belang om complexe problemen zoals klimaatverandering aan te pakken en in te zetten op circulariteit. Daarom werken we niet alleen samen met onze klanten en leveranciers, maar ook met een ecosysteem van startups, universiteiten en technologiebedrijven, die ons toegang geven tot geavanceerde technologieën en productiefaciliteiten. Om de innovatiemotor draaiende te houden, investeren we de komende vijf tot tien jaar tot €100 miljoen per jaar om de milieu-impact van kartonnen voedselverpakkingen verder te verbeteren, inclusief onderzoek naar en ontwikkeling van verpakkingen met een vereenvoudigde materiaalstructuur, die voor een groter deel bestaan uit hernieuwbaar materiaal. Er is een lange weg te gaan, want we willen duurzaamheidsambities verwezenlijken en tegelijkertijd de voedselveiligheid beschermen en hoge kwaliteitsnormen waarborgen. Met de steun van onze partners zijn we echter goed op weg.”

www.tetrapak.com