HomeNieuwsTetra Pak ontwikkelt snelste injection moulding machine ter wereld

Tetra Pak ontwikkelt snelste injection moulding machine ter wereld

Injection moulding is waarschijnlijk één van de meest voorkomende productieprocessen in de wereld, gebruikt voor bijvoorbeeld mobiele telefoons, computers en sportartikelen. Bij injection moulding worden materialen in een mal geïnjecteerd om delen van een product te produceren. Tetra Pak is het allereerste verpakkings- en voedselverwerkingsbedrijf dat deze techniek in een verpakkingsmachine heeft geïntegreerd. Voor de totstandkoming van de Tetra Evero Aseptic, de allereerste aseptische kartonnen melkfles ter wereld, bleken de traditionele spuitgiettechnieken niet snel genoeg. Vandaar dat Tetra Pak op zoek ging naar een snellere manier met ook nog eens minder productiekosten.

Zestig jaar innovaties

De vandaag gelanceerde video is de nieuwste aflevering van de serie Voices of Innovation ter gelegenheid van het zestigjarige bestaan van Tetra Pak. De serie toont technologische, duurzame en maatschappelijke innovaties van het bedrijf, door de ogen van werknemers die deze innovaties mogelijk maken. In deze aflevering vertelt Pär Andersson, specialist in Plastic Injection Moulding bij Tetra Pak, het verhaal achter de totstandkoming van 's werelds eerste aseptische kartonnen melkfles met behulp van de snelste injection moulding machine ter wereld. Bekijk hier de video.

Een goed huwelijk: karton en polyethyleen

“In het geval van de Tetra Evero Aseptic wilden we een verpakking ontwikkelen met de functionele eigenschappen van een plastic fles, zoals een makkelijke hanteerbaarheid en een goed schenkgemak, maar met behoud van de milieueigenschappen van een kartonnen verpakking, zoals FSC-gecertificeerd karton en de bescherming van de inhoud. Om dit te bereiken hebben we een polyethyleen bovenkant ontwikkeld met een kartonnen huls. Een uitdaging was dat het materiaal van de bovenkant dun genoeg moest zijn om snel te stollen, maar ook tegen een stootje moet kunnen als de verpakking valt”, vertelt Andersson.

In 1,44 seconden een complete verpakking

Andersson vervolgt: “Om de kosten te drukken en de benodigde apparatuur te beperken, bedachten we een concept waarbij injection moulding een onderdeel is van de verpakkingsmachine. Dit proces werkt als volgt: de dop van de verpakking wordt in de verpakkingsmachine geplaatst op een stapsgewijs draaiende spil. Vervolgens wordt het kartonnen verpakkingsmateriaal van de rol gesneden, tot een cilinder gevormd en op dezelfde spil geplaatst. Beide worden daarna in een matrijs geplaatst en het gesmolten polyethyleen wordt in 40 milliseconden geïnjecteerd. Een volledige cyclus duurt 1,44 seconden en dat maakt dit het snelste systeem ter wereld.”

Klik hier om de video te bekijken…

Kijk voor meer informatie op www.tetrapak.com.