HomeDossiersDuurzaamheidTetra Pak deelt maatregelen om impact op milieu te verlagen

Tetra Pak deelt maatregelen om impact op milieu te verlagen

In de huidige consumentbewuste omgeving zijn drankkartons essentiële duurzame verpakkingsoplossingen geworden in Nederland. Deze verpakkingen behouden de versheid en kwaliteit van producten en verminderen tegelijkertijd de impact op het milieu. Met innovatieve verpakkings- en verwerkingsoplossingen streeft Tetra Pak ernaar om via verschillende maatregelen de milieuvoetafdruk te minimaliseren en tegemoet te komen aan de behoeften van de klant.

Drankenkartons vormen een circulaire en duurzame verpakkingsoplossing die dagelijks wordt gebruikt door huishoudens en bedrijven in Nederland. In Nederland zit 73 procent van de melk, 61 procent van de sappen en bijna alle plantaardige producten in drankenkartons. In Europa wordt jaarlijks ongeveer 900.000 ton aan drankenkartons op de markt gebracht. Deze verpakkingen worden voornamelijk gebruikt voor het verpakken van zuivelproducten (55%), sappen en andere vloeibare voedingsmiddelen (45%). Drankenkartons behouden de versheid, smaak en voedingswaarde van voedingsmiddelen en dranken en maken distributie bij kamertemperatuur of gekoeld mogelijk.

In heel Europa maken drankenkartons 4 procent uit van alle drankverpakkingen en ongeveer 75 procent zijn melkverpakkingen. Nederland heeft als doel om in 2030 minimaal 55 procent van de drankenkartons effectief te recyclen. De Europese drankenkartonindustrie heeft ongeveer 200 miljoen euro geïnvesteerd in recyclingcapaciteiten, met plannen om nog eens 120-150 miljoen euro te investeren tegen 2027, voornamelijk gericht op PolyAl-recycling. Tetra Pak heeft al een miljoen euro geïnvesteerd om de recyclingfabriek van Recon Polymers in Roosendaal te versterken. Op deze manier draagt Tetra Pak bij aan het streven van de Europese Unie om recycling en afvalbeheer te optimaliseren.

“Bij Tetra Pak streven we naar het gebruik van hernieuwbare materialen, waaronder kunststoffen op plantaardige basis, die een belangrijke rol zullen spelen bij prijsdifferentiatie en recyclebaarheidsberekeningen in Nederland. We richten ons ook op het maximaliseren van de waarde van gerecyclede materialen en het verminderen van zwerfafval”, zegt Frank Vandewal, Sustainability Director bij Tetra Pak. “Onze aseptische kartonverpakkingen bestaan bijvoorbeeld voor ongeveer 70 procent uit karton, 25 procent uit polymeren en 5 procent uit aluminium. Aluminiumfolie is verantwoordelijk voor ongeveer een derde van de klimaatimpact van onze basismaterialen. We zijn begonnen met het vervangen van de aluminiumfolie door een oplossing op papierbasis. Bij de eerste lancering voor onze klant Lactogal werd de CO2-voetafdruk met een derde verminderd.”

Tetra Pak heeft verschillende verwerkingsoplossingen geïntroduceerd die bijdragen aan duurzaamheid. Een voorbeeld is de Brewers' Spent Grain-technologie (BSG). Elk jaar wordt 40 miljoen ton BSG, dat rijk is aan vezels en eiwitten, weggegooid doordat het snel bederft. De BSG-technologie van Tetra Pak behandelt het graan door middel van warmte zodat het langer houdbaar is en kan worden gebruikt in voedseltoepassingen zoals plantaardige melk en brood. Deze circulaire verwerkingsoplossing helpt brouwerijen en andere bedrijven afval te minimaliseren en het gebruik van grondstoffen te maximaliseren.

Daarnaast heeft Tetra Pak een nieuwe methode ontwikkeld voor de productie van hele soja. De traditionele productie van sojamelk en tofu leidt vaak tot afval, waarbij delen van de sojabonen, bekend als okara, worden weggegooid. De methode van Tetra Pak voor de verwerking van dranken op basis van soja gebruikt 100 procent van de sojaboon, waardoor de voedingswaarde verbetert en afval wordt geëlimineerd.

Tot slot stelt het Tetra Pak PlantMaster-systeem8 bedrijven in staat om meer te produceren met minder middelen. Deze geautomatiseerde fabrieksoplossing zorgt voor een consistente productkwaliteit en -veiligheid, terwijl voedselverliezen wordt beperkt. Sapproducenten die Tetra Pak PlantMaster gebruiken hebben in vier jaar tijd 45 procent minder afval geproduceerd dankzij een verbeterde consistentie en beter afvalbeheer.

www.tetrapak.com