HomeDossiersDuurzaamheidTetra Pak bereikt nieuwe mijlpaal in de weg naar 100% hernieuwbare verpakkingen...

Tetra Pak bereikt nieuwe mijlpaal in de weg naar 100% hernieuwbare verpakkingen

tetrapak-braskem

Nestlé Brazilië lanceert in samenwerking met Tetra Pak en Braskem verpakkingen met een dop van polyethyleen (PE) uit hernieuwbare materialen voor twee van haar populaire melkmerken. Deze samenwerking past binnen de duurzaamheidsstrategie zoals Tetra Pak deze voor de komende jaren heeft uitgestippeld. Met het gebruik van dit plantaardige polyethyleen in kartonnen verpakkingen, dat Tetra Pak als eerste ter wereld implementeert, komt het bedrijf weer een stap dichterbij het realiseren van 100% hernieuwbare verpakkingen. “Dit is een belangrijke mijlpaal in de weg naar hernieuwbaarheid”, zegt Tetra Pak CEO Dennis Jönsson.

tetrapak-braskem-logoHet nieuwe polyethyleen, ontwikkeld door Braskem, Brazilië’s grootste petrochemische bedrijf, is gemaakt van ethanol uit suikerriet dat wordt omgezet in plastic zodat er doppen van kunnen worden gemaakt. Dit proces draagt bij aan de wereldwijde vermindering van het broeikaseffect, omdat suikerriet, een hernieuwbare grondstof, CO2 uit de atmosfeer absorbeert.

Belangrijke vernieuwing in food and beverage-industrie

De lancering is een belangrijke mijlpaal in het gebruik van polyethyleen van volledig hernieuwbare materialen in verpakkingen in de food and beverage-industrie. Door het gebruik van de nieuwe dop bevordert Nestlé het milieubewustzijn en biedt het consumenten een product waarvan in de verpakking gebruik is gemaakt van hernieuwbare materialen. “Dit is een vernieuwend initiatief dat verder bijdraagt aan de waarde van onze producten. Onze deelname aan dit project ligt geheel in lijn met Nestlé’s wereldwijde platform voor sociale verantwoordelijkheid, genaamd ‘Creating Shared Value'”, aldus Ivan Zurita, directeur van Nestlé Brazilië. Het concept heeft als uitgangspunt dat het voor zakelijk succes op de lange termijn net zo belangrijk is om waarde te creëren voor de gemeenschap waar het bedrijf aanwezig is, als voor de aandeelhouders.

Milieudoelstellingen Tetra Pak

Tetra Pak heeft een lange geschiedenis van duurzaam ondernemen en heeft onlangs een ambitieus duurzaamheidsprogramma aangekondigd, met als uiteindelijke doel om duurzame verpakkingen te produceren van uitsluitend hernieuwbare materialen, waardoor een minimale belasting van het milieu wordt gerealiseerd en geen afval ontstaat. Op dit moment is al het papier dat wordt gebruikt voor de productie van kartonnen verpakkingen in Brazilië afkomstig uit bossen die het FSC© keurmerk dragen. 

“Het gebruik van polyethyleen uit hernieuwbare grondstoffen is een belangrijke stap in het realiseren van 100% hernieuwbare verpakkingen. Dit toont onze leidende rol in innovatie en het grote belang dat wij hechten aan het realiseren van een gezondere, schonere wereld, samen met onze klanten en de samenleving”, zegt Paulo Nigro, directeur Tetra Pak Brazilië.

“We zijn erg trots op de samenwerking met deze bedrijven, die wereldwijde marktleiders zijn in hun segment. Braskem, 's werelds grootste producent van biopolymeren, hecht groot belang aan het bevorderen van duurzaamheid”, aldus Carlos Fadigas, directeur van Braskem.

Kijk voor meer informatie op www.tetrapak.nl.