HomeNieuwsBeurzen en evenementenTegengaan voedselverspilling centraal thema Interpack 2014

Tegengaan voedselverspilling centraal thema Interpack 2014

interpack-logoHet tegengaan van voedselverspilling vormt een centraal thema op het Innovationparc Packaging van Interpack 2014, die van 7 t/m 14 mei 2014 wordt gehouden in Düsseldorf Messe. Ieder jaar wordt namelijk zo’n 1,3 miljard ton voedsel weggegooid, aldus een rapport van de Food and Agriculture Organisation van de VN. Verbeteringen in verpakkingen kunnen dit voor een groot deel tegengaan volgens een onderzoek van het Australische Royal Melbourne Institute of Technology.

Bosch

Deze boodschap heeft de verpakkingssector goed bereikt, aldus de organisatie van Interpack 2014. Zo heeft Bosch initiatieven ondernomen om telers in Afrika te informeren over het belang van het verpakken van producten bij de bron in plaats van deze onverpakt te vervoeren.

BASF en Swiss Freshpoint

Diverse bedrijven proberen oplossingen te creëren om voedselverspilling tegen te gaan. BASF en Swiss Freshpoint hebben bijvoorbeeld labels gemaakt die van kleur veranderen als de voedingsmiddelen die ze bevatten slecht worden. Dit voorkomt het weggooien van nog eetbaar voedsel, omdat de houdbaarheidsdatum is verstreken. Verder ontwikkelen diverse bedrijven verpakkingen die zorgen dat de inhoud langer houdbaar blijft door bijvoorbeeld het opnemen van zuurstof.

Multivac

Een nadeel van veel voedselbesparende verpakkingen is volgens de organisatie van de Interpack dat deze vaak duurder zijn om te produceren dan gewone verpakkingen. Multivac probeert dit tot een minimum te reduceren door bijvoorbeeld geavanceerde kniptools in hun machines te integreren waardoor zo min mogelijk folie wordt gebruikt.

Ulma Packaging

Ulma Packaging Spanje heeft ook diverse oplossingen om voedselverspilling tegen te gaan. Eén van deze oplossingen is een nieuwe dieptrekmachine voor skin packages. Dit type verpakking verlengt de houdbaarheid van voedsel doordat het vochtverlies tegengaat en de groei van bacteriën remt. Verder toont Ulma een nieuw controlepaneel voor al haar machines.

interpack-2011-intro-1

Kijk voor meer informatie op www.interpack.com.