HomeDossiersDuurzaamheidSupermarkt zonder verpakkingen nog ver weg

Supermarkt zonder verpakkingen nog ver weg

supermarkt-zonder-verpakkingen-1

Bag&Buy wil in 2015 de eerste verpakkingsvrije supermarkt in Nederland zijn. Winkels in Berlijn, Antwerpen en Londen haakten al eerder in op een trend. Uit onderzoek zou blijken dat 70% van de ondervraagden het concept ziet zitten en er regelmatig wil kopen. Volgens Bag&Buy is er ruimte voor 40 tot 50 winkels in Nederland. Retailexperts zijn niet erg optimistisch. Zij zien alleen mogelijkheden als het concept binnen de bestaande infrastructuur wordt toegepast.

ing-logo-2014Het is in de ogen van Bag&Buy niet meer van deze tijd dat producenten de samenstelling en de grootte van porties voor ons bepalen. Bag&Buy moet de kruidenier in een nieuw jasje worden. De formule zal vooral veel droge producten aanbieden, zoals noten, gedroogd fruit, muesli, zaden, kruiden en specerijen, rijst en pasta. Deze zitten in bakken en dispensers die eenvoudig schoon te maken zijn. Maar ook olie, azijn en wijn moeten klanten er uit kruiken en vaten kunnen halen. Het idee is dat je in de winkel één keer een pot of fles koopt, of je neemt zelf iets mee van huis. Bag&Buy volgt op vergelijkbare formules in andere landen, zoals Original Unverpackt in Berlijn en Robuust in Antwerpen. Voorloper was in 2007 Unpackaged in Londen. De laatste heeft begin 2014 de deuren gesloten, na een mislukte poging om een restaurant te runnen naast de winkel. Oprichtster Catherine Conway heeft wel aangekondigd terug te komen.

“De verpakkingsvrije supermarkt past in een trend dat mensen anders over voeding gaan nadenken, maar ook over verspilling en hoe je met verpakkingsafval omgaat”, zegt Dirk Mulder, sectormanager Food & Retail van ING. Toch is de doelgroep niet groot, stelt hij. “Het zal zeker in het begin veel aandacht krijgen, omdat het iets nieuws is. Maar gaan klanten ook terugkomen? De zogenoemde ‘donkergroene' consument staat ervoor open. Maar concepten die gebaseerd zijn op een gecombineerd aanbod maken de meeste kans. Er zijn al ondernemers die hierop inspelen door in de winkel ook stellingen te plaatsen waar klanten zelf de gewenste hoeveelheden kunnen scheppen.”

“Dit soort initiatieven zijn sympathiek, maar kansloos”, is het oordeel van supermarktspecialist Gerard Rutte. “Zelf je verpakkingen meenemen naar de winkel, dat is te veel gedoe. Je pakt hiermee alleen een kleine groep mensen die dit fanatiek doen.” Ook Rutte stelt dat de formule alleen gaat werken als het een plek krijgt binnen de bestaande infrastructuur. “Dan lijkt het veel meer op een normale supermarkt. Mensen zijn niet bereid om een paar stappen extra te doen voor het milieu.”

Kijk voor meer informatie op www.ing.nl.

Bron: ING/FoodHolland