HomeNieuwsVerpakkingenStoropack wint PackTheFuture Award 2020 in twee categorieën

Storopack wint PackTheFuture Award 2020 in twee categorieën

Verpakkingsspecialist Storopack heeft twee van de tien felbegeerde ‘PackTheFuture 2020 – Sustainable Plastic Packaging Awards' binnengehaald. Het kreeg de prijs in de categorie ‘Product Protection' voor de Onco-System-transportdoos, een sectorspecifieke oplossing met temperatuurregeling voor het veilige transport van levensbelangrijke geneesmiddelen zoals de cytostatica en infusiebehandelingen die worden gebruikt door apotheken, ziekenhuizen en laboratoria. De jury reikt ook een Special Award voor uitzonderlijke innovatie uit en die ging dit jaar naar Storopack voor de samenwerking met zijn klant LivingPackets voor de vernieuwende verpakkingsoplossing THE BOX (foto).

“Met THE BOX heeft de start-up LivingPackets zich geëngageerd om een revolutie teweeg te brengen in de e-commercewereld. Het was een spannende uitdaging voor ons team en een plezier om te kunnen meewerken aan de ontwikkeling van de basis in EPP. De herbruikbare transportdoos uit EPP is 100% recycleerbaar, kan worden opgevouwen, kan gegarandeerd meer dan 1000 keer worden gebruikt en beperkt daarmee de impact op het milieu en de transportkosten”, aldus Charles Poisson, directeur Research & Development bij Storopack. Het vernieuwende ontwerp in geëxpandeerd polypropyleen (EPP) werd ontwikkeld met de technische ondersteuning van de verpakkingsspecialist. Met zijn slimme technologieën, meerdere sensoren, internetverbinding, e-inkdisplay en ingebouwd vergrendelingsmechanisme is de volledig door de start-up ontwikkelde THE BOX niet bedoeld voor eenmalig gebruik, maar om als dienst te worden ingezet. E-commercebedrijven betalen alleen voor rechtstreeks gebruik.

Storopacks sectorspecifieke oplossing Onco-System kon de jury overtuigen dankzij de herbruikbaarheid en de combinatie van een oppervlak in glad materiaal en een verwijderbare binnenbekleding voor een eenvoudige en doeltreffende reiniging van alle onderdelen. De verpakkingsoplossing voor temperatuurgecontroleerd transport is specifiek ontworpen voor de vereisten van zeer gevoelige toepassingen en garandeert dat levensbelangrijke geneesmiddelen de patiënt veilig en op de juiste temperatuur bereiken. Dat wordt mogelijk gemaakt door de bewezen fase-overgangsmateriaaltechnologie (Phase Change Material, PCM) van de koelelementen van hard plastic waarvan het dauwpunt precies kan worden aangepast aan het vereiste temperatuurbereik. De systeemoplossingen uit duurzaam EPP kunnen worden hergebruikt. De afmetingen van de Onco-System-doos zijn aangepast aan infuuszakken, zodat die plat kunnen liggen. Zo kan schade tijdens het transport worden voorkomen, bijvoorbeeld knikken in de zak of op de ingewerkte breekpunten van de infusie-instrumenten.

Enkele van de belangrijkste vereisten voor verpakkingsoplossingen zijn op dit moment een lager verbruik van grondstoffen, het gebruik van gerecycleerde materialen, een ecologisch ontwerp en betrouwbare bescherming van de goederen tijdens het transport. De PackTheFuture Award huldigt verpakkingsoplossingen die op een uiterst vernieuwende en duurzame manier aan die vereisten tegemoetkomen. De Frans-Duitse verpakkingsprijs is gebaseerd op een initiatief van ELIPSO, de Franse vereniging voor plastic en flexibele verpakkingen, en IK Industrievereinigung Kunststoffverpackungen e.V. Dit jaar dienden Europese ondernemingen 58 verpakkingsinnovaties in, waarvan er 14 werden genomineerd en 10 werden bekroond met een prijs. De uitreikingsceremonie voor de vijfde editie van de PackTheFuture Awards zal normaal in november doorgaan op de ALL4PACK-verpakkingsbeurs in Parijs.

www.storopack.com