HomeMachinesAandrijven en besturenStoropack werkt mee aan automatisering inpakafdeling

Storopack werkt mee aan automatisering inpakafdeling

storopack_seperator

Met een nieuw product- en adviesgamma van Storopack kunnen tot 24 inpakplaatsen met één machine sensorgestuurd van luchtkussens worden voorzien. De medewerkers halen de kussens uit ergonomisch verantwoord opgestelde silo’s. De nieuwe machine, de Airplus BagSeparator, verdeelt de stroken met de luchtkussentjes vooraf in stukken met de gewenste lengte. De inpakkers moeten in nog slechts ong. 5 procent van de gevallen tussenkomen om een teveel aan luchtkussentjes te verwijderen.

In praktijktests werden met deze gedeeltelijke automatisering tot tien kartonnen verpakkingen per minuut verwerkt. Elke ondernemer is zich ervan bewust dat, om een hoge productiviteit te bereiken en aan te houden, de vormgeving van de werkplek en de ergonomie op de arbeidsplaats niet uit het oog mogen worden verloren. Zo kan de efficiëntie worden verhoogd. Storopack vat deze opdracht samen met het begrip “working comfort” en maakt er een peiler van in zijn adviesverlening.

Storopack-consultants bestuderen de wensen van hun klanten nauwgezet en controleren de omstandigheden ter plaatse. Op basis daarvan ontwikkelen ze een optimale ruimtelijke ordening en efficiënte arbeidsprocedures. Het resultaat is een oplossing die past in de context van de huidige, geautomatiseerde distributielogistiek. De technische basis voor dit aanbod van Storopack wordt gelegd door de nieuwe Airplus BagSeparator voor de productie van de luchtkussentjes, en een klanteigen geprogrammeerde besturingsmodule. Die module stuurt het aanmaken van de kussentjes en hun verdeling in de silo’s via vlakkanalen met elektrisch aangedreven kleppen.

Het machinesysteem Airplus BagSeparator verwerkt alle bij Storopack verkrijgbare folieformaten. De loopsnelheid bedraagt 10,5 m/min. Dat is per uur goed voor ongeveer 400 standaardkartons met elk 8,5 liter vulmateriaal bij een luchtkussenformaat van 200 x 120 mm. Belangrijke parameters kunnen tijdens de werking aan de actuele noden worden aangepast. Daar hoort ook de lengte bij van de individuele luchtkussentjesstrook, vrij te kiezen tussen 1 en 100 kussentjes.

storopack_seperator

Dit toestel is zowel geschikt voor de inrichting van individuele stations als voor de verzorging van meerdere inpakplaatsen. Daarbij kan zowel inline worden gewerkt, aan de lopende band dus, als op offline georganiseerde paktafels. Om meerdere inpakplaatsen te bevoorraden, voert de Airplus BagSeparator de luchtkussentjes naar een vlakkanaal. Kleppen in het kanaal bepalen de toevoer naar de aansluitende silo’s. Een in de silo geplaatste sensor geeft de vulstand door aan een programmeerbare sturing die de stand van de kleppen regelt. Het systeem houdt rekening met ingestelde prioriteiten, zodat indien nodig bepaalde inpakplaatsen voorrang kunnen genieten. Om het hoofd te bieden aan het hoge verbruik in zogenoemde speed lines, kunnen meerdere toestellen eenzelfde silo verzorgen.

Welke silotypes worden gebruikt, hangt af van de ruimtelijke mogelijkheden. Bijna altijd wordt gewerkt met vrijstaande, zelfdragende modellen. De grijpopeningen worden individueel en ergonomisch zinvol voor de inpakkers aangebracht. In offline toepassingen zijn zogenoemde inpakeilanden de optimale vorm voor de werkorganisatie gebleken: twee of vier telkens naar elkaar toe gerichte inpakplaatsen aan beide kanten van de transportband.

Door alle componenten optimaal op elkaar af te stemmen, blijft de noodzakelijke handenarbeid op de inpakplaats beperkt tot een minimum. De medewerkers leggen eventueel een leveringsbon of andere transportdocumenten op de goederen, zij halen luchtkussentjes uit de silo en vullen daarmee holle ruimtes in het pakket vóór de kartons automatisch of manueel worden gesloten.

De volledige, klantspecifieke uitrusting wordt gehuurd of gekocht. Omdat de installatie modulair is opgebouwd, kan zij probleemloos worden aangepast als de logistiek van de klant verandert. De levering geschiedt binnen de zes weken na de orderbevestiging. In de meeste gevallen kan de installatie in minder dan 24 uur worden opgesteld.

storopackStoropack is in de Benelux en de rest van de wereld één van de voornaamste specialisten op het gebied van innovatieve verpakkingsoplossingen voor de bescherming, buffering en opvulling. Enkele voorbeelden zijn : Loose Fill, Luchtkussens, Opvulpapier en Schuimbuffers. Naast levering van verpakkingsmateriaal biedt Storopack ook verpakkingsconsultancy aan. Indien gewenst ontwikkelen wij volledig op maat gemaakte verpakkingssystemen die geïntegreerd worden in het productieproces.

Voor meer informatie:
Storopack

Bredabaan 60
B-2990 Wuustwezel (België)
T +32 (0)3 669 99 80
F +32 (0)3 669 91 94
www.storopack.nl
info@storopack.nl