HomeDossiersDuurzaamheidStatiegeldplan petflesjes weggehoond

Statiegeldplan petflesjes weggehoond

In politiek Den Haag is het voorstel van de PvdA voor het invoeren van statiegeld op petflesjes met hoon ontvangen. ‘En wat komt hierna? Statiegeld op een pakje tic tac? Een Marspapiertje?' Dat zegt PVV-kamerlid De Mos in De Telegraaf.

“Nee, we moeten gewoon strenger handhaven en hogere boetes uitdelen aan wie die rommel weggooit”, stelt hij. De PVV ontvangt in zijn kritiek op de door PvdA-kamerlid Boelhouwer ingediende motie steun van de VVD. “Gemeenten hebben net miljoenen geïnvesteerd in grijze inzamelbakken voor plastic en nu komt de PvdA met deze poppenkast”, klaagt kamerlid Neppérus. Zij noemt het ‘winkeliertje pesten'.

Veel rompslomp

Ook bij het CDA is het voorstel met gefronste wenkbrauwen bekeken. Volgens kamerlid Vietsch zorgt het voor veel rompslomp, vooral voor kleine ondernemers. “Zij moeten weer bijhouden hoeveel flesjes ze verkopen en het geld afdragen. En ze moeten ruimte maken om het spul weer terug te nemen. Dat is geen goed idee.”

Wachten op evaluatie

Minister Huizinga, die sinds de val van het kabinet ook milieu in haar portefeuille heeft, blokkeert het voorstel vooralsnog niet. Zij wil wel dat er gewacht wordt op de evaluatie van de maatregelen tot nu toe die later dit jaar wordt gepresenteerd. Het voorstel van Boelhouwer wordt in de kamer gesteund door de linkse partijen en lijkt daarmee op een kamermeerderheid te kunnen rekenen.

Bron: Telegraaf/Distrifood