HomeDossiersDuurzaamheidStatiegeld nog niet afgeschaft

Statiegeld nog niet afgeschaft

Het statiegeld op grote plastic flessen wordt niet zomaar afgeschaft. De Tweede Kamer wil eerst nagaan of de verpakkingsindustrie erin slaagt genoeg plastic in te zamelen en te recyclen. Na het debat over het bezuinigingspakket werd gisteravond laat nog gestemd over een paar moties, waaronder die van CDA-Kamerlid Van der Werf over het statiegeld. Zij wil dat in 2014 wordt gecontroleerd of alle afspraken die staatssecretaris Atsma met de industrie heeft gemaakt, worden nageleefd.

Pas als dat zo is, mag op z'n vroegst in 2015 het statiegeld op petflessen worden afgeschaft, was het voorstel. “Zo houden we druk op de ketel bij alle partijen. Meer inzameling en recycling is een verantwoordelijkheid voor alle betrokkenen”, zei Van der Werf, die brede steun kreeg van de Kamer.

Volgens de motie moeten ook de gratis plastic tasjes uit supermarkten verdwijnen. Pvc mag niet meer worden gebruikt als verpakkingsmateriaal in supermarkten, tenzij het echt niet anders kan. Daarnaast moeten er bij alle supermarkten inzamelingsbakken voor plastic komen.

De verpakkingsbedrijven willen van het statiegeld af. Ze zeggen dat het inefficiënt en duur is om de petflessen los van het andere kunststof verpakkingsmateriaal in te zamelen.

Bron: NOS.nl
Foto: ANP