HomeNieuwsBedrijven en personenSparck Technologies viert eeuw innovatie en opkomst e-commerce

Sparck Technologies viert eeuw innovatie en opkomst e-commerce

Sparck Technologies bestaat op 20 juni 2024 precies 100 jaar. Wat begon als een producent van klompenmachines is uitgegroeid tot een wereldspeler in geautomatiseerde verpakkingssystemen voor dozen op maat voor de e-commerce.

Sinds de oprichting in 1924 onder de naam HaDeWe – een afkorting van oprichter Heert de Wit – loopt innovatie als rode draad door de geschiedenis van Sparck Technologies. Het bedrijf begon met de automatisering van het klompenmaakproces, wat resulteerde in een van de eerste klompenduplicatoren ter wereld, nu te bewonderen in het Internationale Klompenmuseum in Eelde.

In de jaren 1950 introduceerde Sparck de zogeheten couverteerapparaten. Deze systemen maakten het mogelijk om op grote snelheid enveloppen automatisch te kunnen vullen met post, wat destijds de productiviteit van kantoorpersoneel enorm verhoogde. Niet lang na deze stap werd Sparck ingelijfd door Quadient (voorheen Neopost) en was vervolgens tot en met 2021 onderdeel van deze beursgenoteerde Franse onderneming.

De opkomst van e-commerce leidde tot de introductie van de CVP Impack, een van de eerste automatische verpakkingsmachines ter wereld voor dozen op maat. Het prototype werd in 2013 in gebruik genomen bij Bol.com en na een succesvolle testperiode werd het systeem officieel geïntroduceerd. Door dozen strak op maat om de orders te vouwen kregen online retailers de mogelijkheid aanzienlijk te besparen op verzendvolume terwijl het tegelijkertijd een enorme boost betekende voor de snelheid waarmee verpakt kon worden.

In 2019 introduceerde Sparck Technologies de CVP Everest, de grote broer van de Impack. Deze verpakkingsmachine kan meer dan 1.100 dozen per uur verwerken, wat het ideaal maakt voor e-commercebedrijven die tijdens piekperiodes een snelle en duurzame orderverwerking nodig hebben. Beide machines zijn internationaal bekroond voor hun innovatieve en duurzame karakter, waaronder de Logistica Award en de NL Packaging Award in Nederland.

Sinds medio 2021 is Sparck weer een zelfstandige Nederlandse onderneming die blijft innoveren. Zo is er voor de verpakkingsmachines een print-on-the-box-functie ontwikkeld die gebruikers in staat stellen om persoonlijke boodschappen op elke doos te printen. In 2023 kwam bij de CVP Everest de mogelijkheid om dozen met een ultra-laag profiel van slechts 28 mm te produceren, waardoor webshops kunnen profiteren van verzendverpakkingen in brievenbusformaat. Begin 2024 werd de automatische inductie geïntroduceerd, die de aanvoer van orders naar de machine volledig automatiseert.

Het hoofdkantoor van Sparck Technologies is sinds 1947 gevestigd in Drachten waar alle verpakkingssystemen worden geproduceerd, getest en gedistribueerd. Met kantoren in Europa en de Verenigde Staten wordt de snelgroeiende markt in inmiddels meer dan 15 verschillende landen bediend. De passie voor innovatie blijft de drijvende kracht van Sparck Technologies en in 2024 worden de nodige activiteiten georganiseerd om het 100-jarig bestaan gepast te vieren. Wat de toekomst zal brengen, is niet te voorspellen, maar als het aan Sparck ligt belooft het opnieuw een eeuw vol innovatie te worden.

www.sparcktechnologies.com