HomeNieuwsSpadel investeert 20 miljoen euro in duurzame verpakkingslijnen

Spadel investeert 20 miljoen euro in duurzame verpakkingslijnen

spadel-logoDe Groep Spadel introduceert nieuwe, duurzame verpakkingen van de bruisende natuurlijke mineraalwaters Spa Barisart en Spa Marie-Henriette. Hiermee zet Spadel de volgende stap in haar innovatiestrategie om haar marktleidersrol in de Benelux te versterken. De afgelopen twee jaar heeft Spadel bijna 20 miljoen euro industriële investeringen gerealiseerd ter ondersteuning van haar innovatiestrategie die aansluit op haar duurzaamheid-beleid. Trouw aan haar voortrekkersrol op vlak van duurzame oplossingen, maakt Spadel gebruik van de gelegenheid om nog verder te gaan in zijn ecologische engagement: 100% recycleerbare flessen, die voortaan 25% gerecycleerde pet bevatten, etiketten uit gerecycleerd papier bedrukt met plantaardige inkt. Tegen het einde van het jaar ondergaat het volledige gamma bovendien een gevoelige gewichtsvermindering. Ten slotte, zeggen de flessen van 50 cl en 1 l van Spa Barisart hun rode kleur vaarwel om de recyclage in België te optimaliseren.

Duurzaam verpakkingsbeleid

De gloednieuwe flessen van Spa Barisart (intens bruisend) en Marie-Henriette (‘natuurlijk’ licht bruisend), die een nieuw transparant design krijgen, worden op dit moment in de winkelrekken geïntroduceerd. Ze bevatten 25 procent gerecycleerde pet, wat jaarlijks 555 ton onontgonnen pet bespaart. De etiketten worden geprint met plantaardige inkt op gerecycled papier. Deze maatregel redt jaarlijks 508 bomen. Aan het einde van dit jaar worden de flessen nog lichter. De CO2-uitstoot van de volledige productie van Spa Barisart en Spa Marie-Henriette wordt dan door de gewichtsvermindering alleen, gereduceerd met 204 ton.

Bovendien, zeggen de flessen Spa Barisart 1l et 50cl vaarwel tegen hun traditionele rode kleur. Waarom? Hoewel ze 100 % recycleerbaar zijn, werden rode flessen niet gerecycleerd in België (onvoldoende volume). Spadel heeft altijd een luisterend oor geboden aan haar stakeholders, en heeft dus gereageerd en gekozen voor transparante pet die net zoals de flessen Spa Reine en Spa Marie-Henriette voor recyclage zullen vertrekken. De gerecycleerde pet zal gebruikt worden voor de productie van nieuwe flessen of andere toepassingen zoals textiel, tapijt, enz. Het stopzetten van de rode kleur in België zal aldus een jaarlijkse vermindering betekenen van 659 ton onontgonnen pet en een reductie van de equivalent CO2-uitstoot met 1.927 ton.

Investeren in innovatie

Spadel, marktleider in de sector van natuurlijk mineraalwater in de Benelux, richt haar strategie op innovatie en heeft in twee jaar tijd vrijwel haar volledig assortiment merken natuurlijk mineraalwater vernieuwd:

  • Nieuwe petflessen Spa Reine die als eerste in Europa 50% gerecycleerde pet bevatten wat neerkomt op een jaarlijkse besparing van 2.400 ton onontgonnen pet (juni 2010);
  • Nieuwe glazen flessen Bru hoofdzakelijk voor de horecamarkt met gerecycleerd glas (november 2010);
  • Nieuwe verpakkingslijn voor de bruisende mineraalwaters Spa met 25% gerecycleerde pet en het stopzetten van de rode kleur (mei 2011);
  • Deze innovaties vertegenwoordigden in totaal een industriële investering van bijna 7 miljoen euro.

Daarbij komt nog dat de Groep Spadel in 2010, niet minder dan 13 miljoen euro heeft geïnvesteerd in de installatie te Spa Monopole van de grootste vulmachine voor glazen flessen van België, die 32 procent energiezuiniger is dan de oude productielijnen. Over twee jaar tijd vertegenwoordigen deze investeringen samen een bedrag van bijna 20 miljoen euro. Investeringen een marktleider waardig die de verantwoordelijkheid op zich neemt om de, weliswaar turbulente markt in de voorgaande jaren, te blijven dynamiseren en verrassen. Spa vervult aldus haar rol als marktleider.

Kijk voor meer informatie op www.spadel.com.