HomeThema'sEmpack Den Bosch 2019Smart Vision Center kijkt terug op meerdere succesvolle projecten

Smart Vision Center kijkt terug op meerdere succesvolle projecten

Smart Vision Center (SVC), onderdeel van One of A Kind Technologies, kijkt terug op meerdere succesvolle projecten, waaronder de opdracht voor de Empty Can Inspectie. Voor de opdrachtgever was duidelijk wat er moest gebeuren: in de afvullijn voor babyvoeding mag een verpakking geen vreemde objecten of contaminatie bevatten wanneer deze gevuld wordt met melkpoeder. “De vraag van de klant was helder en logisch”, aldus Martijn Blox, operationeel manager van SVC. “Iedereen wil dat voeding gegarandeerd veilig is. Er is daarom toenemende interesse voor het borgen van productiekwaliteit, vaak aangemoedigd door specifieke kwaliteitsafdelingen en -processen bij de producent. Doel van de producent is om klanttevredenheid te kunnen waarborgen. Wanneer er een waterdichte controle wordt geïnstalleerd, is zowel onze klant als de consument gerust gesteld.”

Wat vraagt de klant bij een Empty Can Inspectie?

De klant wil zeker zijn van het gebruik van lege en schone blikken om zijn product in te verpakken. Om te verifiëren dat een blik leeg en schoon is moet er een visuele inspectie worden gedaan. Het is pas waterdicht als elke verpakking is gezien én elke inspectie betrouwbaar is, omdat deze op exact gelijke wijze verloopt. “Er zaten destijds diverse uitdagingen aan dit vraagstuk, welke we één voor één hebben opgelost” vervolgt Martijn. “Om te beginnen was de glanzende aluminium bodem van het voedingsblik, in combinatie met de diameter en hoogte, een limiterende factor bij de beeldinname. Gelukkig kunnen we binnen de groep op brede kennis rekenen en is met expertise van onze zusterbedrijven een goed werkende proof of concept-opstelling gebouwd in ons vision-lab.”

Wat is het belangrijkste, de software of de beeldinname hardware?

“Dat is een goede vraag, beide spelen een hoofdrol, maar het begint met de beeldinname. Door het gebruik van de juiste verlichting en optiek wordt er een groot contrast gecreëerd in het beeld, zodat goed en fout optimaal te onderscheiden zijn. Vervolgens kunnen slimme algoritmen in de software de juiste informatie uit het beeld halen.”

Hoe loopt dit project binnen de groep One of A Kind Technologies?

“SVC maakt gebruik van Cognex smart-camera’s en past haar eigen, brede softwarekennis en ervaring toe bij het ontwerpen van de software applicatie. Hierbij is het prettig omringd te zijn door collega’s van onze zusterbedrijven binnen de groep. Na uitgebreid testen en valideren geven we de software pas vrij. Dat doen we zo voor iedere klant, omdat in de praktijk blijkt dat verschillende klanten – ook in dezelfde business – toch net andere eisen en wensen hebben.  Onze klant specifieke software biedt hierin uitkomst. Zo kunnen we iedereen op maat bieden wat nodig is. Daarnaast hebben we als One of A Kind Technologies, de groep waartoe onder andere SVC, Beltech en Vimec behoren, afgelopen jaar de keuze gemaakt ons meer toe te spitsen op de farmaceutische, Agro- en Food- en Packaging markt. Voor dit laatste marktsegment is John van Gils recent aangesteld als Business Manager. John vertegenwoordigt voor de packaging markt elk bedrijf binnen One of A Kind Technologies, waardoor hij elke klant de best passende oplossing kan bieden. Door ons meer te focussen en expertise binnen de groep te bundelen, kunnen we nog beter oplossingen bieden voor complexe problemen.”

Een ander detail betreft de implementatie, daarbij heeft de klant eisen en wensen, hoe gaat SVC daar mee om?

“Het is belangrijk om vooraf goed vast te stellen waar de nadruk voor specifieke klanten ligt, zodat de uiteindelijke oplossing geheel aansluit op de verwachtingen van onze klant. Bijvoorbeeld in een nadrukkelijke high-care food-omgeving zijn hygiënische eigenschappen van een systeem erg belangrijk. We hebben daarom alles uit roestvast staal vervaardigd en we hebben de elektrische componenten in een RVS besturingskast onderin de machine geïntegreerd. Afrondingen en nette afwerking zorgen voor eenvoudige reinigbaarheid en goede hygiënische eigenschappen van het systeem. Ook op het gebied van besturing en automatisering rondom onze systemen zijn er vele oplossingen mogelijk. Wij zijn daarbij in staat een oplossing te bieden die minimale aanpassingen aan de besturing van de productieomgeving vraagt. Zodoende ontzorgen wij de klant bij zijn automatiseringsvraagstuk wanneer een inspectiesysteem wordt toegevoegd aan de productielijn.”

Hoe wordt zo’n systeem toegevoegd aan een bestaande productielijn?

“Een van de wensen is een eenvoudige installatie met zo min mogelijk productieverlies. Om een makkelijke installatie op een bestaande transportbaan mogelijk te maken en tegelijkertijd robuustheid te maximaliseren moet een mechanisch compromis gevonden worden. Onze systemen worden volledig over de productielijn getild en vervolgens op hun positie op de lijn geborgd. Dit stelt ons in staat om het systeem in onze werkplaats in zijn volledigheid te kunnen testen, zonder impact op het productievolume van de producent. Zowel de klanten als SVC zijn tevreden over het uiteindelijke mechanische ontwerp.”

Het bedieningsscherm ziet er overzichtelijk uit, schrijft de klant dat zo voor?

“Jazeker, ook aan de User Interface is gedacht. Deze is in samenspraak met de operators ontworpen om zoveel mogelijk intuïtief te zijn voor de eindgebruiker. Daarnaast kunnen we verder bouwen op de basis van het Cognex platform, dat zich al jaren heeft bewezen in de industrie. Middels een touchscreen kunnen instellingen worden gemaakt en kan tijdens productie worden gekeken naar de inspectieresultaten.”

Inspectie is natuurlijk mooi, maar als er een afkeur wordt waargenomen dan moet daar wel iets mee gebeuren.

“Klopt helemaal! Wij hebben het zo opgelost dat de inspectiemachine elke afgekeurde verpakking uitstoot naar een uitstootbaan. De uitstoot actie wordt in drievoud gevalideerd. We meten of de uitstoter heeft bewogen, of het product op de uitstootbaan aanwezig is en stellen vast dat het product niet meer op de transportbaan voorbij komt. Op deze manier kan er worden gegarandeerd dat een foutief product niet ongewenst op de markt terecht komt. Daarmee worden gezondheidsrisico’s en klachten voorkomen en daar doen we het uiteindelijk allemaal voor. De software logt de inspectieresultaten en kan zo geprogrammeerd worden dat bij een structureel probleem wordt gealarmeerd om onnodig productieverlies tot een minimum te beperken.”

Dus jullie zijn nu klaar?

“Nee, klaar zijn we nooit. We hebben inmiddels een standaard behuizing waarin we diverse functionaliteiten kunnen integreren voor het inspecteren van lege maar ook gevulde blikken. Standaard hebben we nu configuraties beschikbaar voor het inspecteren van de ‘Empty Can’, diverse controles op een lepeltje dat soms bij het product wordt bijgevoegd, het lezen van productiecodes tot aan verificatie van de sluiting van het deksel met onze Cap Inspector. Consumenten stellen echter steeds hogere eisen aan de kwaliteit van de producten die zij kopen. Beschadigde blikken blijven daardoor in de schappen staan. Het volgende wat er aan zit te komen is daarom een cosmetische beoordeling van de buitenzijde van gevulde blikken. We zien een stijgende trend in de aanvragen naar onze Dents & Scratches inspectiesystemen.”

Empack in Den Bosch

“De aankomende beurs Empack kan een mooie gelegenheid zijn om kennis te maken met SVC en de inspectiemogelijkheden die we te bieden hebben. Bezoek ons dus op 3 of 4 april in de Brabanthallen te Den Bosch, u vindt ons op stand 1.B135. Inschrijven kan makkelijk en gratis via deze link.”

www.oneofakindtechnologies.nl