HomeNieuwsMachinesSkillpack en Verstegen werken nauw samen aan innovatie in fermenteren

Skillpack en Verstegen werken nauw samen aan innovatie in fermenteren

Het proces van fermenteren wordt al vele eeuwen toegepast. Iedere chef-kok weet: goed en vooral consistent fermenteren is ontzettend moeilijk. De voedselinnovatie van Verstegen, Swirling Spoons en de kennis van procestechnologie van Skillpack maken het mogelijk om consistent en veilig te fermenteren. “Onze aanpak is uniek in Europa.”

Consumenten zijn steeds meer bezig met duurzaamheid en gezondheid. Verstegen bedacht daarom een manier om groenten vier maanden te kunnen bewaren. In plaats van te fermenteren in weckpotten worden de dieptrekmachines van Skillpack gebruikt. Jeroen van der Graaf, Creative Innovation Manager bij Verstegen Spices & Sauces: “Zo dragen wij ons steentje bij aan een duurzame wereld en het is nog lekker ook.” De techniek van fermenteren leent zich namelijk ook uitstekend voor reststroom verwerking van groenten.

Door de dieptrekmachine van Skillpack bereikt Swirling Spoons in slechts drie dagen volledige fermentatie. Daar hadden ze eerder circa vijf dagen voor nodig. Jeffrey Pluijmers, eigenaar van Skillpack: “Hoe leuk is het om dat samen te bedenken en uitvoeren.”

“We hebben eerst alles handmatig moeten verpakken. Dan ben je veel kwetsbaarder in de regelmaat en structuur. Skillpack heeft met ons meegedacht om dit te automatiseren. We kunnen nu ook veel makkelijker opschalen”, vertelt Van der Graaf, Creatief Manager bij Verstegen Spices & Sauces.

Van der Graaf: “Zakendoen is niet alleen leveren. De nieuwe manier van ondernemen is kennisdeling. Met elkaar meedenken wekt vertrouwen. Dan heb je geen zakenrelatie maar een partnerschap. Zo kunnen we innovatieve producten op de markt blijven brengen die aansluiten bij wat de consument wil.”

Fermenteren is een proces waarbij melkzuurbacteriën gebruikt worden om een voedingsmiddel te verduurzamen. Darmflora en afweersysteem varen er wel bij. Gefermenteerde groenten zijn gezond en bevatten de juiste melkbacteriën. Bovendien krijgen de groenten een friszuur karakter.

Nederlanders houden van oorsprong van zoet. Door invloeden van de Japanse en Latijns-Amerikaanse keuken is er nu meer interesse in zure smaken. Van der Graaf: “Daar spelen we op in. We willen een eindproduct op de markt brengen dat onderscheidend vooral gezond is. We gebruiken onder andere foodtrucks om nieuwe concepten te testen. Over vijf jaar liggen gefermenteerde groenten bij iedereen in de koelkast, let maar op.”

www.skillpack.nl