HomeNieuwsMachinesSixpak ontwikkelt innovatieve doseermachine voor salades Johma

Sixpak ontwikkelt innovatieve doseermachine voor salades Johma

In Nederland staat Johma synoniem voor de allerlekkerste salades. Al vijftig jaar is Johma de bekendste en grootste bereider van koelverse salades. Het assortiment is zeer gevarieerd, de kwaliteit van hoog niveau. Het doseren van salades, rauwkost en pasta’s in diverse verpakkingen is een complex proces, dat een zeer specifieke techniek vereist.

Onlangs heeft Johma samen met Sixpak, leverancier van complete verpakkingslijnen met geïntegreerde doseermachines, lineaire wegers en multihead wegers met name voor de verse voedingsmiddelenindustrie, een doseerproject voor een nieuwe saladevarianten gerealiseerd.

Johma zocht naar een oplossing om rauwkostsalades in kleine cups voor het zogenaamde care-segment en in-flight catering te doseren, voor een reeds bestaande trayseallijn met ‘walking beam'. Deze kwetsbare producten kunnen niet met standaard doseermachines worden gedoseerd, vanwege hun specifieke producteigenschappen. Om een klantspecifieke oplossing voor deze toepassing voor Johma te kunnen realiseren heeft Sixpak samen met hun Duitse leverancier Leonhardt een nieuwe volumetrische doseermachine ontwikkeld.

Het concept is volgens Sixpak uniek en in deze uitvoering nog niet toegepast. Leonhardt is gespecialiseerd in doseermachines voor de verse voedingsmiddelenindustrie. De Leonhardt SD-series zijn ontwikkeld voor het doseren van verse, plakkerige en niet- verpompbare producten, zoals pastasalades, couscous, gekookte rijst en pasta, geblancheerde groenten, rauwkost en noodles.

De machine bij Johma is door middel van een innovatief vacuümsysteem in staat om de plakkerige en kwetsbare producten nauwkeurig volumetrisch en in kleine porties te doseren. Voor producten met verschillende samenstellingen kunnen individuele programma’s worden gedefinieerd en opgeslagen via een touchscreen.

Door toevoeging van een extra afvulpositie, die perfect aansluit op de bestaande verpakkingslijn, kunnen drie cups tegelijkertijd worden afgevuld. Hierdoor is Johma in staat om salades nog efficiënter te doseren en zich zo met een goede concurrentiepositie te begeven op een aantal specifieke markten.

Sixpak en Johma kijken dan ook met trots terug op een mooie uitdaging en de goede samenwerking.

www.sixpak-food.eu