Frank Vansimpsen en zijn zus Christel zijn sinds 2010 de trotse zaakvoerders van het Belgische Sint-Lucie, gelegen in het pittoreske Limburgse Lauw. Met een totaal van zeven kwekerijen in een straal van 35 km verspreid over Vlaams-Brabant, Limburg, Waals-Brabant en Luik is Sint-Lucie een van de grootste teeltbedrijven voor waterkers in België. Wekelijks verpakt Sint-Lucie zo'n 18.000 bosjes waterkers voor Delhaize, Colruyt en de export met behulp van voorbedrukte folie. Ze maken hiervoor gebruik van een flowpackmachine van het merk GSP in combinatie met een Dynacode II folieprinter van het merk Carl Valentin.
Korte doorlooptijd
Frank Vansimpsen licht het huidige proces toe: “De bosjes worden gesneden en vervolgens in een bad gewassen. Nadat de bosjes gewassen zijn, gaan ze naar de inpak en van daaruit meteen de bestelwagen in. Zodra de bestelwagen vol is, gaat de koeling aan en vertrekt de bestelwagen 's anderendaags richting klant. De duurtijd tussen het snijden en levering bij de klant is in feite maximaal één dag, dus we spreken over een erg kort proces.”
Grote hoeveelheden
Momenteel levert Sint-Lucie wekelijks zo'n 3.000 bosjes aan Colruyt en aan Delhaize zo'n 10.000 bosjes waterkers. Daarnaast zijn er wekelijks nog zo'n 4 à 5.000 bosjes bestemd voor de export naar Nederland en Luxemburg. “We kunnen dus stellen dat er zo'n 20 procent bestemd is voor de export en 80 procent voor het binnenland. Waterkers is ook een seizoensgebonden groente: in de winter verkopen we meer dan in de zomer omdat de meeste mensen het enkel kennen om soep mee te maken. We proberen het natuurlijk zoveel mogelijk te promoten dat je waterkers ook als sla kan eten of er vis- of vleessaus mee kan maken”, vertelt Frank Vansimpsen.
Omschakeling naar voorbedrukte flowpack
Sint-Lucie verpakt tegenwoordig altijd dezelfde soort bosjes van 150 gram, met steeds dezelfde lengte. Voorheen kon de lengte van de zakjes al eens variëren, maar aangezien ze nu volop aan het overschakelen zijn naar voorbedrukte flowpack folie, moeten ze voortaan steeds dezelfde lengte hanteren. De huidige flowpackmachine, het model 55 EVO BB van het Italiaanse merk GSP, draait intussen zo'n drietal maanden. Frank Vansimpsen: “Voordien hadden we ook al een flowpackmachine staan van datzelfde merk GSP. Deze heeft maar liefst zestien jaar dienst gedaan, dus het was logisch dat we meteen terug aan GSP dachten bij de zoektocht naar een nieuwe machine. Op de vorige stond echter geen printer gemonteerd, waardoor we toen sowieso steeds drie mensen nodig hadden bij het verpakkingsproces: één persoon aan het begin, één persoon die langs de machine stond om het etiket er manueel op te plakken en één persoon aan het einde. Sinds vorige week gebruiken we voorbedrukte folie voor Delhaize en tegen juni is het de bedoeling dat dit voor Colruyt ook het geval is.”
Flexibel in gebruik
Op die voorbedrukte folie wordt op het voorziene witte vakje de vereiste informatie met een folieprinter, model Dynacode II,van het Duitse merk Carl Valentin, geprint. “Voor Delhaize is dat de verpakkingsdatum waar wij dan onze eigen traceerbaarheidscode aan toevoegen. Voor Colruyt moet de houdbaarheidsdatum erop komen (zijnde de oogstdatum + elf dagen) plus onze traceerbaarheidscode. Voor andere klanten in Luxemburg en Nederland tot slot beperkt de informatie zich tot onze traceerbaarheidscode.” De dikte van de gebruikte folies kiest Sint-Lucie zelf, maar de ontwerpen krijgen ze aangeleverd door Delhaize en Colruyt, die vanzelfsprekend erg strenge kwaliteitseisen hanteren. Op termijn heeft Sint-Lucie drie soorten voorbedrukte folie in haar gamma: voor Delhaize, voor Colruyt en voor hun eigen verpakkingen. “We moeten dus iedere keer van folierol wisselen wanneer we van bestelling veranderen. Gelukkig is de flowpackmachine erg flexibel in gebruik en neemt het wisselen van de rol folie slechts een tweetal minuten werk in beslag”, zegt Frank Vansimpsen tevreden.
Snelheid en efficiëntie
Momenteel draait de GSP 35 bosjes per minuut. “Ik zou de machine makkelijk nog sneller kunnen zetten maar de persoon die de bosjes erop legt, moet natuurlijk nog kunnen volgen”, vult Frank Vansimpsen aan. “Vroeger deden we over een pallet van 400 bosjes een twintigtal minuten met drie man. Dankzij de nieuwe flowpackmachine kon dat gereduceerd worden tot dertien minuten met twee man. Een serieuze sprong voorwaarts, want we schakelen een personeelslid minder in.”
Presa als leverancier
Frank Vansimpsen: “We waren qua service zodanig tevreden van Presa dat we zelfs niet gezocht hebben naar alternatieven toen we besloten over te gaan tot de aanschaf van de nieuwe GSP flowpackmachine in combinatie met de Carl Valentin printer. Bovendien was GSP destijds al voordeliger in aankoop dan bijvoorbeeld Duitse alternatieve merken, waardoor de keuze voor Presa snel gemaakt was.”
Kijk voor meer informatie op www.presatendeur.eu.