HomeNieuwsSan Francisco verplicht vermelding van stralingsniveau op verpakking mobiele telefoons

San Francisco verplicht vermelding van stralingsniveau op verpakking mobiele telefoons

gsm-klNet als sigarettenproducenten op hun verpakkingen moeten aangeven dat roken dodelijk kan zijn zullen producenten van mobiele telefoons die in de Amerikaanse stad San Francisco worden verkocht voortaan op de verpakking moeten vermelden welk stralingsniveau de apparaten veroorzaken. De vermelding geeft de ‘specific absorption rate' aan ; een maatstaf die duidelijk maakt hoeveel energie een persoon die een gsm gebruikt opslorpt per kilogram lichaamsgewicht.

Sophie Maxwell van het stadsbestuur van San Francisco verdedigt de maatregel:‘We moeten mensen helpen de juiste keuzes te maken'.  Begin negentiger jaren was San Francisco de eerste stad die de anti-rookbeweging volgde; vandaag is Frisco de eerste Amerikaanse stad die tegen gsm's optreedt. Eerder deze maand werd een gelijkaardig voorstel voor meer informatie in de Californische senaat verworpen.

De beslissing valt op een moment waarop wetenschappers elkaar blijven tegenspreken over de mogelijke nefaste gevolgen van gsm-gebruik. Consumenten lijken amper oog te hebben voor deze studies. Vorige week nog raakte bekend dat Apple 600.000 bestellingen had opgetekend bij de voorverkoop van de nieuwe iPhone 4. De vraag was zelfs dermate groot dat de website van AT&T -die de apparaten in de VS verkoopt- het begaf.

Bron: Express.be