HomeDossiersDuurzaamheidSamenwerking Tetra Pak en Braskem leidt tot 82% hernieuwbare verpakkingen

Samenwerking Tetra Pak en Braskem leidt tot 82% hernieuwbare verpakkingen

Tetra Pak, de wereldmarktleider in voedselverwerkings- en verpakkingsoplossingen, kondigt vandaag aan dat het een overeenkomst ondertekent met Braskem, de grootste producent van Noord- en Zuid-Amerika op het gebied van thermoplastische harsen. De overeenkomst betreft de levering van low-density polyethyleen (LDPE) gemaakt van suikerriet voor alle Braziliaanse Tetra Pak-fabrieken waar verpakkingsmateriaal gemaakt wordt. Voor het eerst in de kartonnen drankverpakkingsindustrie wordt er op zulke grote schaal LDPE uit hernieuwbare bronnen – suikerriet – toegepast. Dit materiaal zal worden toegepast op alle in Brazilië geproduceerde Tetra Pak-verpakkingen, zo’n 13 miljard op jaarbasis.

Dit initiatief is voor de duur van de proef beperkt tot Brazilië en is gepland in het eerste kwartaal van 2014 te starten. Het resultaat is dat deze verpakkingen voor 82% uit hernieuwbare grondstoffen bestaan. “De overeenkomst met Braskem toont onze toewijding om voortdurend milieu-innovaties aan onze klanten te bieden en zien wij als een volgende stap in onze reis naar volledig hernieuwbare verpakkingen”, aldus Dennis Jönsson, CEO Tetra Pak.

Eigenschappen bio-plastic

Braskem gebruikt ethanol uit suikerriet om ethyleen te produceren, die vervolgens wordt omgezet in LDPE. De LDPE gemaakt van het hernieuwbare suikerriet heeft dezelfde technische eigenschappen als LDPE uit fossiele grondstoffen, met de milieuvoordelen van een hernieuwbare bron. Braskem’s bio-polymeren zijn bekend onder de merknaam I’m Green.

Afname uitstoot broeikasgassen

“Het innovatieve, hernieuwbare I’m Green LDPE is even inert, resistent en recyclebaar als het polyethyleen gemaakt uit fossiele bronnen, maar draagt bij aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Dit is omdat het suikerriet tijdens de groei koolstofdioxide uit de atmosfeer absorbeert”, legt Braskem-president Carlos Fadigas uit.

Tetra Pak als eerste met bio-plastic

Tetra Pak was de eerste leverancier van verpakkingen voor vloeibare voedingsmiddelen die bio-plastic in de verpakking gebruikte. Al in 2011 lanceerde het bedrijf in samenwerking met Braskem de Tetra Brik Aseptic verpakkingen met StreamCap 1000, geproduceerd met bio-based high density polyethyleen (HDPE). Eerder deze maand kondigde het bedrijf tevens de wereldwijde beschikbaarheid van een bio-based versie van LightCap 30 aan. Deze gebruikt uit suikerriet gemaakte HDPE.

Kijk voor meer informatie op www.tetrapak.com.