HomeNieuwsSamen de winstgevendheid van de categorie verhogen

Samen de winstgevendheid van de categorie verhogen

gs1-logoSamenwerken aan ketenverbeteringen werkt echt als mensen op ieder niveau in en tussen organisaties dezelfde doelen nastreven. Daarbij is de consument het gemeenschappelijk uitgangspunt. Dit is de belangrijkste conclusie op het GS1 Nederland congres 2010 in Utrecht waar ruim 800 vertegenwoordigers van toonaangevende bedrijven aanwezig waren.

De oproep om strategisch samen te werken in de keten klinkt luid en duidelijk. Retailers en fabrikanten moeten in moeilijke tijden een goede relatie met elkaar opbouwen om de consument vast te houden en te laten besteden. Het gaat erom structureel en fundamenteel anders met elkaar samen te werken. Betrokkenheid op alle niveaus is dan noodzakelijk. In een bedrijf grijpt het afstemmen van doelen en processen in op alle niveaus.

De mens centraal

De consument is het uitgangspunt voor ketensamenwerking. Fabrikanten en retailers moeten daarom gezamenlijke doelen, verantwoordelijkheden en de juiste incentives voor hun medewerkers neerleggen. Het delen van alle mogelijke informatie is cruciaal om goede plannen te maken om categorieën te laten groeien. 

Tijdens de plenaire afsluiting zei Peter ter Kulve, CEO Unilever Benelux en co-voorzitter GS1 Nederland hierover: “49% van de consumenten is niet tevreden over hun winkelervaring. Dit biedt grote kansen voor de markt en het geeft tevens de  urgentie aan om anders met elkaar samen te werken. Groei van de procentuele marges in de onderhandelingen werkt niet meer. Wat je moet doen is horizontale targets stellen binnen het bedrijf en verantwoordelijkheden en beloningen tussen bedrijven delen. Kortom, het gedrag van mensen binnen en tussen de bedrijven moet op elkaar worden afgestemd.”

Friso van Weelden, Manager Marketing & Communicatie GS1 Nederland sloot het congres af: “Goede resultaten in het verbeteren van ketensamenwerking kunnen alleen gerealiseerd worden door mensen samen te laten werken aan een passend aanbod voor de consument, vernieuwende logistiek toe te passen en het delen van informatie. De consument is het gezamenlijk doel waar iedereen zich op moet richten. Daarom werken vertegenwoordigers van vooraanstaande bedrijven binnen GS1 Nederland daar gezamenlijk aan.”

Over het GS1 Nederland Congres

Het GS1 Nederland congres is hét evenement waar samenwerken aan verbeteringen in de sectoren Food, Drogisterij, Doe het Zelf, Tuin en Mode centraal staat. Topmanagers van toonaangevende bedrijven hebben aan ruim 800 congresbezoekers praktische oplossingen laten zien over samenwerken aan een passend aanbod voor de consument, logistieke vernieuwing en informatie delen.

Kijk voor meer informatie op www.gs1.nl.