HomeNieuwsMaterialenRVO subsidieert testen van natuurlijke en gerecyclede plastics

RVO subsidieert testen van natuurlijke en gerecyclede plastics

Ondernemers die plastic producten maken van polymeren, kunnen vanaf 18 juni een nieuwe subsidie aanvragen. De subsidie is om te onderzoeken hoe deze ondernemers meer circulair plastic gebruiken. Hiervoor is tot 2030 in totaal 49 miljoen euro beschikbaar.

Met de subsidie voeren plasticverwerkers (converters) technische tests uit in hun productieproces. Hierin onderzoeken ze of een deel van het fossiele plastic is te vervangen door gerecycled of biogebaseerd plastic. Gerecycled plastic is van plasticreststromen, dat na bewerking weer is in te zetten als nieuwe grondstof. Biogebaseerd plastic is gemaakt van natuurlijke materialen, bijvoorbeeld planten(resten) of algen.

Plastic maken we nu nog vooral van fossiele grondstoffen, zoals aardolie en aardgas. Deze materialen raken op en bij de productie komt veel CO2 vrij. Bedrijven die plastic (deel)producten maken, moeten daarom meer circulaire plastics gaan gebruiken.

De subsidie is onderdeel van een breder pakket van in totaal 267 miljoen euro aan subsidies aan maatregelen. Doel is om een groter deel gerecycled of biogebaseerd materiaal in nieuwe plastics te verwerken. Bijvoorbeeld: plastic op basis van suikerriet in drinkflesjes.

In Nederland maken we op dit moment ongeveer 8% van de plastic producten met gerecyclede content. Biogebaseerd plastic wordt nog veel te weinig toegepast. Dat percentage moet omhoog.

Demissionair minister Mark Harbers legt uit: “We willen af van het gebruik van fossiele grondstoffen. Niet alleen als energiebron, maar ook als grondstof voor dingen die we maken. Zoals plastic. Het doel is om in Nederland in 2050 klimaatneutraal én circulair te zijn. Dat is een economie waarin we producten en materialen steeds opnieuw blijven gebruiken en er bijna geen afval overblijft. Daar hebben we het bedrijfsleven hard bij nodig. Met subsidies als deze helpen we ondernemers om de overstap te maken van fossiele naar hernieuwbare grondstoffen.”

De overheid werkt aan de invoering van een Nationale Circulaire Plastic Norm (NCPN). Dat houdt in dat we in Nederland vanaf 2027 standaard een groter deel gerecycled of biogebaseerd materiaal toepassen in nieuwe plastics.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zette de subsidie op in combinatie met de invoering van de NCPN. Ze maakten deze in overleg met de sector van plasticverwerkers.

Plasticverwerkers kunnen vanaf 18 juni subsidie aanvragen om te onderzoeken hoe ze meer circulaire plastics gebruiken.

www.rvo.nl