Home Dossiers Duurzaamheid Rovema bouwt flexibele machines voor duurzaam verpakken

Rovema bouwt flexibele machines voor duurzaam verpakken

“Alleen duurzame verpakkingen met minder gebruik van al onze natuurlijke hulpbronnen hebben toekomst”, vertelt Jens Torkel, CEO van Rovema. Rovema is gespecialiseerd in verpakkingsmachines voor veel toonaangevende fabrikanten van merkartikelen. Jens Torkel vertelt in een gesprek wat de invloed van Rovema is in het kader van duurzaam verpakken.

Wat denkt u als u in de supermarkt verpakkingen ziet die met uw machines zijn gemaakt?

“Dat maakt me trots. Maar vijf jaar geleden keek ik vooral naar de presentatie, vorm en sluiting. Tegenwoordig vraag ik me af of de pasta of muesliproducten die met onze machines worden verpakt ook voldoen aan de duurzaamheidseisen.”

Wat is voor u een duurzame verpakking?

“Voor mij is het niet alleen de vraag hoeveel middelen en energie er nodig zijn om de vereiste eigenschappen van een verpakking te waarborgen, maar ook wat er na het gebruik met de verpakking gebeurt. Het heeft weinig zin om verpakkingen zo dun en licht mogelijk te maken als er vervolgens als afval een restmateriaal ontstaat dat alleen nog maar verbrand kan worden. En de recyclebaarheid van de verpakkingsmachines is bovendien net zo belangrijk.”

Hoe kan het transport van consumentengoederen ook duurzamer worden?

“Nieuwe verpakkingsvormen spelen een rol. Zo heeft Rovema de afgelopen jaren een flexibele verpakkingsoplossing voor vloeistoffen op de markt gebracht die blikjes en glazen vervangt. Dit betekent dat er tot 30 procent meer product en minder verpakkingen vervoerd kunnen worden. Ook dit behoort tot een verdere verduurzaming.”

Machines van Rovema zijn flexibel inzetbaar. Wat zijn de voordelen hiervan?

“Of de verpakking nu groot of klein is, van papier of plastic: we kunnen verschillende verpakkingsvarianten implementeren en van het ene product naar het andere overschakelen, met een hoog rendement en weinig afval. Via onderzoeken stellen we regelmatig vragen en adviseren onze klanten om de machines te optimaliseren. Allemaal met als doel zo hulpbronnenefficiënt mogelijk te werken en flexibel te kunnen reageren op toekomstige eisen.”

www.rovema.nl