HomeMachinesNiet-primair verpakkenRFA levert robotpalletiser voor vuurvaste stenen aan Tata Steel

RFA levert robotpalletiser voor vuurvaste stenen aan Tata Steel

RFA heeft in opdracht van Tata Steel in IJmuiden een robotpalletiser voor vuurvaste stenen ontwikkeld, inclusief een transportsysteem voor stenen en pallets. De Kawasaki CP300L robot stapelt niet alleen de stenen op, maar hanteert ook lege stalen en houten pallets, papieren tussenvellen en stalen tussenroosters. Met een in de aanvoerbaan geïntegreerde weegunit wordt iedere steen gewogen. Stenen met afwijkende gewichten worden door de robot op een aparte pallet geplaatst.

De vuurvaste stenen worden door een bestaande pers geproduceerd. Een door RFA geleverde aangedreven transportband neemt de stenen over van de pers en transporteert deze naar oppakbaan die bij de Kawasaki CP300L robotpalletiser staat. In de oppakbaan is een digitale weegunit geïntegreerd om het gewicht van iedere individuele steen te controleren. De robot pakt de steen met een vacuümgrijper van de oppakbaan, beweegt deze langs een etiketteermachine en plaatst de geëtiketteerde steen op de pallet. Als de steen een afwijkend gewicht heeft, zet de robot de steen op een aparte pallet. De robot legt een papieren tussenvel of een stalen rooster op iedere laag met stenen.

De robot pakt ook stalen en houten pallets van een stapel en draagt deze naar de palletiseerpositie op de kettingbaan. De met stenen beladen pallets worden automatisch uit de robotcel getransporteerd door aangedreven kettingbanen en kunnen veilig met een heftruck van de kettingbaan worden afgenomen. De operator zet buiten de robotcel stapels met tien lege pallets met een heftruck op de kettingbaan, deze stapels worden automatisch naar de robot getransporteerd. De doorgangen in het veiligheidshek voor de kettingbanen zijn beveiligd met lichtschermen.

De toegepaste robotpalletiser is de Kawasaki CP300L, dit is een robuuste en snelle 4-assige robot met een hanteringscapaciteit van 300 kg. Het werkbereik heeft een diameter van 6.510 mm, het grootste in zijn klasse. Doordat de eerste as van de robot, het draaien op de robotvoet, is uitgerust met twee servomotoren met geforceerd luchtgekoelde reductieunits, is deze snelle robot in staat om een hoge palletiseercapaciteit te realiseren.

Kijk voor meer informatie op www.rijlaarsdam.eu.