HomeDossiersDuurzaamheidRetailers kiezen voor composteerbare vleesverpakking Bio4Pack

Retailers kiezen voor composteerbare vleesverpakking Bio4Pack

Het is Bio4Pack na jarenlange ontwikkeling gelukt om een verpakking voor vers vlees te produceren die voldoet aan zowel de eisen die gesteld worden aan voedselveiligheid, als aan de composteerbaarheid van de verpakking. Hiermee voegt het bedrijf wederom een productcategorie toe aan de steeds verder groeiende lijst met producten die verpakt kunnen worden in duurzame en composteerbare verpakkingen. De verpakking wordt vanaf heden toegepast door diverse retailers in Nederland.

Bio4Pack: “De composteerbare verpakking voor vers vlees is vanaf 2 december 2017 te vinden in de koeling van enkele Superunie-leden, zoals onder andere Coop, Poiesz, MCD, Boon en Spar. Deze verpakken hun biologische vlees in de hernieuwbare en composteerbare verpakking. Daarnaast zal Lidl de verpakking gaan gebruiken voor het verpakken van hanenburgers.”

De ontwikkeling van de composteerbare verpakking voor vers vlees heeft de nodige voeten in aarde gehad. “We wilden per se een verpakking ontwikkelen die van A tot Z voldoet aan de strenge eisen van keuringsnorm EN13432 ten aanzien van composteerbaarheid. Dat hield concreet in dat zowel de schaal, als de folie, de absorptiepad, het label en de inkt van het label, aan deze eis moest voldoen”, aldus Bio4Pack.

De schaal is vervaardigd uit PLA (Poly Lactic Acid) dat wordt verkregen uit suikerriet. Bio4Pack: “Dit materiaal is van nature hard, maar bros. Het heeft enige tijd gekost om een impact-additief te vinden die de schaal de benodigde stevigheid geeft en voldoet aan de EN13432 norm. Ook de zoektocht naar het pigment die de schaal de herkenbare groene kleur geeft en voldoet aan de EN13432 norm, was lastiger dan verwacht. Uiteindelijk is het gelukt om een verpakking voor vers vlees te ontwikkelen die aan alle eisen ten aanzien van composteerbaarheid en voedselveiligheid voldoet en zonder problemen op de bestaande productielijnen te verwerken is.”

Kijk voor meer informatie op www.bio4pack.com.