HomeDossiersDuurzaamheidRenewi verzorgt meer en betere recycling met nieuwe installatie

Renewi verzorgt meer en betere recycling met nieuwe installatie

Waste-to-productbedrijf Renewi opende deze week een nieuwe sorteerinstallatie voor harde kunststoffen in Acht, gemeente Eindhoven. Op de hypermoderne sorteerinstallatie worden naar verwachting jaarlijks 24.000 ton harde kunststoffen gesorteerd, vermalen en gewassen. Dankzij de geavanceerde technologieën die zijn toegepast, kan Renewi nog meer harde plastics verwerken tot nieuwe grondstoffen én met een meer hoogwaardige kwaliteit. Er wordt nu een zuiverheid van minimaal 95% voor PP (polypropyleen) en PE (polyetheen) bereikt.

Bij de opening waren Vivianne Heijnen, Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, en Rik Thijs, Wethouder Klimaat, energie, grond en vergroening bij de gemeente Eindhoven aanwezig. Met een druk op de knop opende de staatssecretaris de nieuwe sorteerinstallatie, gevolgd door een rondleiding.

Harde kunststoffen worden gebruikt in allerlei producten zoals kinderspeelgoed, tuinmeubelen, elektronica, auto's, emmers, kratten en containers. Van alle ingezamelde kunststoffen wordt in Europa momenteel nog maar een derde gerecycled. Tijd voor verandering, stelt Renewi.

De nieuwe installatie stelt de recycler in staat om niet alleen apart ingezamelde kunststoffen, zoals een harde kunststoffenmix vanuit onder andere milieustraten, te recyclen, maar ook meer vervuilde harde kunststoffen afkomstig uit bouw- en sloopafval.

De nieuwe sorteerinstallatie, die werkt op 100% duurzame elektriciteit, vervangt de oude installatie. Waar voorheen 12.000 ton harde kunststoffen op de locatie in Acht werden verwerkt, worden nu naar verwachting een verdubbeling van de harde kunststoffen gesorteerd, vermalen en gewassen. Een ander bijkomend voordeel is dat het circulaire materiaal dat van deze lijn komt een significant lagere CO2-uitstoot heeft dan virgin materiaal.

Op de nieuwe sorteerinstallatie verwerkt Renewi verschillende soorten harde plastics in maar liefst 18 aparte stromen. De voornaamste stromen zijn PP (polypropyleen) en PE (polyetheen). Dankzij extra sorteer- en zuiveringsstappen en geavanceerde technologieën wordt nu een zuiverheid voor PP en PE bereikt van minimaal 95%. Door deze hoge zuiverheid vergroten we de hoeveelheid hoogwaardige producten waarin het recyclaat toegepast kan worden.

De installatie onderscheidt zich door slim gebruik van verschillende technieken zoals materiaalherkenning met infrarood licht. Alle soorten kunststoffen worden in één proces tegelijkertijd van elkaar gescheiden in recyclebare monostromen. Deze combinatie zorgt voor een maximale scheiding en minimale vervuiling van het maalgoed. Hiermee zet het bedrijf een nieuwe, betere standaard voor afnemers van harde kunststoffen-maalgoed.

Producenten kunnen het gerecyclede materiaal gebruiken voor de productie van nieuwe, hoogwaardige kunststofproducten. Zo wordt bijvoorbeeld een afgedankte krat weer een nieuwe krat.

Tijdens een panelgesprek werd het belang van betere wet- en regelgeving benadrukt. Om de transitie naar een circulaire economie mogelijk te maken, is het onder meer noodzakelijk dat materiaalhergebruik en recycling voldoende aandacht krijgen. Helaas belanden er nog steeds veel recyclebare materialen in het restafval en worden deze verbrand. Zo verdwijnen deze uit de economie en blijven we afhankelijk van schaarse, primaire grondstoffen. Bovendien zijn virgin kunststoffen momenteel veel goedkoper dan gerecyclede kunststoffen. Renewi gelooft dat er een stabiele en stijgende vraag naar gerecyclede materialen zal ontstaan wanneer de inzet van een vastgesteld percentage recyclaat in een product wettelijk verplicht wordt.

Met de opening van deze installatie kan Renewi nog meer afgedankte kunststoffen recyclen en geschikt maken voor hergebruik. Het afval- en recyclingbedrijf draagt hiermee bij aan het sluiten van de keten én verlaagt het volume dat gestort of verbrand wordt: dus weer een stap op weg naar het realiseren van de circulaire economie en het behalen van klimaatdoelstellingen.

www.renewi.com