HomeNieuwsBedrijven en personenRecomsur exporteert eerste 52 ton petflakes naar China

Recomsur exporteert eerste 52 ton petflakes naar China

recomsurRecomsur NV (Recycling Company Suriname) is het eerste recyclingbedrijf in Suriname. Recomsur startte in september 2008 met het verwerken van plasticflessen oftewel petflessen en flessen gemaakt van HDPE. Na een jaar zijn ze zover dat ze hun eerste export kunnen realiseren. Op 2 oktober werden de eerste 2 containers, beladen met in totaal 54 ton versnipperde petflessen (petflakes), verscheept naar China. Initiatiefnemers Humphrey Bergraaf en Djina Bergraaf – Sanchit zijn gestart met Recomsur nadat ze tijdens hun huwelijksreis in hun geboorteland een boottocht op de Surinamerivier hadden gemaakt.

“De oever bij Leonsberg lag vol met afval van plasticflessen! Zo een mooi land, zo zonde! Het is niet om aan te zien, niet alleen voor de lokale bevolking, maar ook voor de steeds groter wordende stroom toeristen.  Daarnaast is het verschrikkelijk schadelijk voor het milieu. Een petfles vergaat pas na 10 jaar. En ongecontroleerd verbranden is geen optie, omdat er schadelijke stoffen vrijkomen zoals fijn stof, dioxines, PAK’s en zware metalen. We wilden ons steentje bijdragen aan een schoner, gezonder Suriname.”

Alles is gefinancierd uit eigen middelen. “We hebben op niemand gewacht, ons niet afhankelijk opgesteld, maar we zijn gewoon aan de slag gegaan. Loods en kantoor huren, personeel en transport betalen. Het was niet makkelijk.” Ten eerste omdat ze in Nederland wonen en fulltime werken. “Zodra het mogelijk was zat een van ons op de vlucht naar Suriname, maar het is toch anders als je fulltime ter plekke bent. Gelukkig hebben we goede medewerkers. Het zijn harde werkers met hart voor het bedrijf.”

Daarnaast is het recyclen van wat voor soort afval dan ook pas mogelijk als er gescheiden afvalstromen zijn. “Dat was de grootste uitdaging; er vond nog geen afvalscheiding plaats. Er gebeurde van alles met het afval: het werd verbrand, maar vooral overal weggegooid – op straat, op lege percelen, in het water. De faciliteiten ontbraken om aan afvalscheiding te doen en ook een groot stuk milieubewustwording.” Dat is nu langzaam aan het veranderen, dankzij Stichting Suwama (Suriname Waste Management), ook een initiatief van meneer en mevrouw Bergraaf.  Daadwerkelijk opruimen van afval kan namelijk pas als voldaan is aan twee randvoorwaarden, namelijk milieubewustwording en faciliteiten voor afvalverzameling en transport en machines om het afval te verwerken. Daarom is Recomsur hoofdsponsor van deze stichting.

De mijlpaal voor Recomsur zou niet mogelijk zijn zonder de bijdrage van Rosebel Gold Mines, Fernandes Bottling Company Suriname, Becos, Haukes, Staatsolie Maatschappij Suriname, Stichting Suwama en de Surinaamse gemeenschap. “We zijn met genoemde bedrijven samenwerkingsverbanden aangegaan. Zij willen af van hun afval van plasticflessen en wij kunnen de plasticflessen verwerken.” Recomsur wil graag nog veel meer van dat soort samenwerkingsverbanden aangaan en roept alle bedrijven in Suriname op om mee te doen.

Wat betreft de toekomst is de familie Bergraaf positief gestemd. “Deverwerking van plasticflessen zal nog meer moeten groeien, we hebben 4.000.000 flessen terug weten te halen, terwijl er jaarlijks 180.000.000 flessen worden gedistribueerd. We hebben dus nog even te gaan!”

Bron: Dagblad Suriname