HomeDossiersDuurzaamheidRajapack speelt met duurzame verpakking in op de toekomst

Rajapack speelt met duurzame verpakking in op de toekomst

Europa zit niet stil wanneer het op verduurzaming aankomt. Recent lanceerde de Europese Commissie een nieuw wetsvoorstel met regels over de manier waarop we onze producten in de toekomst moeten verpakken. Tegen 2030 moeten verpakkingen bijvoorbeeld beter zijn te recyclen en te hergebruiken. Het is de eerste keer dat er in een wetsvoorstel ook expliciet wordt gesproken over de e-commerce sector. Zijn zij klaar om binnen enkele jaren al te voldoen aan de nieuwe regels?

De Europese Verpakkingswet kreeg de officiële naam “Packaging and Packaging Waste Regulation” (afgekort tot PPWR). Momenteel gaat het enkel om een wetsvoorstel. Dit zal nadien nog moeten worden omgevormd tot een bindende verordening voor alle lidstaten van de EU. De PPWR focust sterk op het idee van de circulariteit: de verpakkingen van vandaag moeten ook kunnen dienen als de verpakkingen van morgen. Om dat te realiseren wil Europa meer inzetten op het recyclen en hergebruiken van verpakkingen. Aan het einde van de rit moet dit ervoor zorgen dat de Europese economie minder externe hulpbronnen moet importeren en op deze manier onafhankelijker wordt.

De Belgische en Nederlandse verpakkingsmarkten scoren vandaag al behoorlijk goede punten als het aankomt op circulaire verpakkingsoplossingen. Heel wat vereisten uit de wetgeving zijn de afgelopen jaren proactief getackeld. Gidi Pluym, General Manager van RAJA Benelux, licht toe: “RAJA is een van de grootste distributeurs van verpakkingsmaterialen op de Belgische en Nederlandse markt. We vinden het daarbij belangrijk om een voortrekker te zijn in de ecologische transitie die de sector nu doormaakt. We geloven dat verpakkingen een cruciale rol spelen in onze economie, maar de manier waarop we ermee omgaan moet aangepast worden aan de noden van de toekomst. Dankzij de initiatieven en nieuwe producten van bedrijven zoals RAJA kunnen we nú al perfect inspelen op de regels van de toekomst.”

Gidi Pluym: “De meeste oplossingen om te voldoen aan de PPWR-wet zijn vandaag al beschikbaar op de Nederlandse markt, het is enkel een kwestie voor de webshops om er bewust voor te kiezen.” Waar moeten consumenten en online shops op letten als ze in de toekomst verpakkingen willen gebruiken? De Europese Verpakkingswet focust in de eerste plaats op de recyclingmogelijkheid van een verpakking. Een verpakking die eenvoudig te sorteren en te recyclen is binnen 1 afvalstroom krijgt daarbij de voorkeur. Gidi Pluym gaat verder: “Een pakket dat bijvoorbeeld volledig is samengesteld uit papier en karton kan nadien in z'n geheel worden gesorteerd en herwerkt tot een nieuw papieren product. Zo hebben we minder nieuwe grondstoffen nodig. Om 100% te kunnen verpakken met papier hebben we nood aan innovaties. Een paar opvallende voorbeelden daarvan zijn noppenfolie, tape of opvulchips – allemaal volledig gemaakt van papier. Iets wat pakweg 10 jaar geleden nog ondenkbaar zou zijn geweest.”

Vanaf 1 januari 2030 moeten alle verpakkingen bovendien voldoen aan nieuwe drempelwaarden voor recycling. Wat die drempelwaarde precies zal zijn, hangt af van het soort verpakking. De kans is dus groot dat we onder andere meer en meer plastic verpakkingen gaan zien die (deels) zijn gemaakt van gerecycled materiaal.

De Europese Verpakkingswet draait in de tweede plaats om het verminderen van verpakkingsmateriaal. De sector zal moeten leren om nóg compacter te verpakken. Er mogen met andere woorden geen verpakkingen op de markt worden gebracht met overbodige ruimtes, zoals dubbele wanden of dubbele bodems, om een groter productvolume te simuleren. Na de invoering van het wetsvoorstel is maximaal 40% lege verpakkingsruimte toegestaan voor gegroepeerde verpakkingen of e-commercepakketten. Gidi Pluym pikt hier verder op in: “Onder het motto ‘elk product verdient een verpakking op maat' is het mogelijk om bij RAJA vandaag al te kiezen uit een aanbod van 1.250 formaten dozen en 1.300 formaten zakjes. Zo is er voor elk soort product wel een verpakking die er perfect op aansluit.”

Naast het recyclen speelt ook het hergebruiken (reuse) en hervullen (refill) een belangrijke rol om verpakkingen future proof te maken. Daar knelt het schoentje nu nog een beetje. Volgens de Europese Verpakkingswet moet vanaf 2030 10% van de (non-food e-commerce) verpakkingen herbruikbaar zijn. Tegen 2040 wil men dit percentage zelfs optrekken tot 50% van alle pakjes. Hiervoor zal de sector op zoek moeten gaan naar een nieuwe manier om met verpakkingen om te gaan…

Gidi Pluym: “De sector is achter de schermen hard bezig om deze blinde vlek op de kaart in te vullen. Onder andere via de Green Deal in Vlaanderen engageert RAJA België (en binnenkort ook Nederland) zich om als een van de eerste spelers haar schouders mee te zetten onder dit project. RAJA werkt actief aan nieuwe oplossingen om verpakkingen op de markt te brengen die voldoende sterk zijn, makkelijk plooibaar en compact om zo retour te sturen. Liefst is dit soort verpakking ook nog eens hernieuwbaar en recyclebaar. Ons oog valt daarbij vooral op de innovaties van karton. We verwachten in de loop van 2023 de eerste commerciële oplossingen op de Belgische en Nederlandse markt te kunnen brengen.”

www.rajapack.nl