HomeNieuwsBedrijven en personenQimarox investeert met verbouwing in groei en duurzaamheid

Qimarox investeert met verbouwing in groei en duurzaamheid

Qimarox heeft het hoofdkantoor in Harderwijk aanzienlijk uitgebreid. Dankzij een interne verbouwing heeft de producent van material handling componenten het aantal werkplekken verdubbeld. Tegelijkertijd is de huisvesting een stuk duurzamer gemaakt, onder meer door de installatie van energiezuinige verlichting. Volgens Jaco Hooijer, operations manager bij Qimarox, was de uitbreiding noodzakelijk met het oog op de toekomst “Wij blijven groeien. Uit de hele wereld stijgt de vraag naar onze producten.”

System integrators uit de hele wereld plaatsen bij Qimarox orders voor verticaal transportsystemen en andere material handling machines. Ze worden geïntegreerd in eindverpakkingssystemen en opslag- en orderverzamelsystemen van bedrijven in uiteenlopende sectoren. Nu Qimarox de afgelopen jaren zijn productportfolio heeft uitgebreid met onder meer foliewikkelaars en rekhoesmachines, blijft de vraag naar machines uit Harderwijk groeien. Het gevolg is dat ook het personeelsbestand toeneemt. “Wij willen graag nog meer nieuwe mensen aannemen, maar hadden tot voor kort onvoldoende werkplekken. Met deze uitbreiding is het aantal werkplekken op het hoofdkantoor verdubbeld”, vertelt Jaco Hooijer.

Showroom uitgebreid

Niet alleen het aantal werkplekken is uitgebreid, ook de showroom is vergroot van 97 tot 138 vierkante meter. “In onze showroom staan al onze producten opgesteld en kunnen wij ze live demonstreren. Steeds meer klanten uit de hele wereld komen naar Harderwijk, juist vanwege die showroom. Daarnaast geven we hier opleidingen en trainingen, die de klanten in staat stellen om onze producten zelf te installeren en integreren. Vanwege de uitbreiding van het productportfolio waren we genoodzaakt ook onze showroom te verruimen”, verklaart Jaco Hooijer.

De showroom bevindt zich op de begane grond, naast de eveneens uitgebreide bedrijfsrestaurant en kleedaccommodatie voor productiemedewerkers. Daarboven op de eerste verdieping bevindt zich het kantoor, dat is vergroot tot 660 vierkante meter kantoorruimte. Jaco Hooijer: “De verbouwing is mogelijk gemaakt dankzij de ingebruikname van de hal naast ons hoofdkantoor. Deze hal van 935 vierkante meter is ingericht als magazijn en biedt onderdak aan al onze onderdelen. Een deel van de vrijgekomen ruimte in ons bestaande pand hebben we nu gebruikt voor uitbreiding van het kantoor en de showroom.”

Energiezuinige verlichting

Qimarox heeft de verbouwing aangegrepen om de huisvesting een stuk duurzamer te maken. In het hele kantoor, de showroom, het bedrijfsrestaurant en de kleedaccommodatie zijn nu LED-lampen geïnstalleerd. Die verbruiken niet alleen aanzienlijk minder energie, maar geven ook meer, beter en prettiger licht. Aanwezigheidssensoren zorgen ervoor dat alleen licht brandt in de ruimtes waar daadwerkelijk iemand aanwezig is.

In de productieruimte is gekozen voor de nieuwste generatie inductieverlichting, die een vergelijkbare energiebesparing oplevert als LED-lampen. Bijkomend voordeel van deze inductie high bay-verlichting is dat de lampen een langere levensduur hebben en minder verblindend zijn als mensen omhoog kijken. Dat komt de veiligheid in de productieruimte ten goede.

Klaar voor verdere groei

Tegelijk met de uitbreiding en herinrichting van de vestiging in Harderwijk heeft Qimarox ook de werkwijze onder de loep genomen. Zowel in de productieruimte als op kantoor is de lean-filosofie geïntroduceerd. Dat moet leiden tot efficiëntere en snellere processen die continu worden verbeterd, waarbij verspilling van onder meer tijd, middelen en materialen wordt tegengegaan. “Ook dat levert een bijdrage aan zowel de kostenbesparing als de duurzaamheid van onze organisatie”, weet Jaco Hooijer.

Dankzij de uitbreiding is Qimarox gereed voor de toekomst, benadrukt Jaco Hooijer. “De afgelopen vijf jaar is de omzet fors gestegen. Een deel van de groei kunnen we opvangen met automatisering, waardoor we slimmer en sneller kunnen werken. Desondanks is ook het aantal medewerkers nu 50 procent hoger dan vier jaar geleden. Met de extra werkplekken zijn alle faciliteiten aanwezig om ook de komende jaren te blijven groeien.”

Kijk voor meer informatie op www.qimarox.com.

Foto: Fotostudio Merjenburgh – Stad in bedrijf