HomeNieuws"Pulserend licht kan bacteriën in verpakking reduceren"

“Pulserend licht kan bacteriën in verpakking reduceren”

ucd-dublin-logoPulserend licht van een hoge intensiteit kan oppervlakten van vlees en van verpakkingsmateriaal effectief ontsmetten. De hoeveelheden Campylobacter, Salmonella enteritidis en E.coli bacteriën op kip en verpakking werden significant gereduceerd door toepassing van high intensity pulsed light (HILP). Dat bleek uit onderzoek van het Institute of Food & Health van University College Dublin. Er werd bij het onderzoek gebruik gemaakt van korte lichtpulsen van een breed spectrum hoge intensiteit licht van 3Hz met een maximum van 505J/pulse, zo meldt FoodHolland op basis van een publicatie van Food Production Daily..

In Ierland werden kipfabrikanten vorig jaar opgeroepen om betere lekvrije verpakkingen te gebruiken, omdat de Food Safety Authority Ireland de bacterie Campylobacter vond op de buitenzijde van 7 verpakkingen. De onderzoekers willen aantonen dat het effectiever is om de concentratie van de bacterie te reduceren, in plaats van de aanwezigheid op geslachte kip en kipproducten te beperken. Als in alle schakels van de verwerkingsketen de hoeveelheid Campylobacter kan worden beperkt zal dit leiden tot een afname van voedselgerelateerde bacterieziekten.

Het onderzoek wordt gepubliceerd in het januari-nummer van het vakblad Foodborne Pathogens and Disease onder de titel ‘Efficacy of high-intensity pulsed light for the microbiological decontamination of chicken, associated packaging, and contact surfaces'.

Bron: Food Production Daily/FoodHolland