Voor de gehele private label markt was 2015 een pittig jaar. In de meeste Europese landen wordt in het IRI rapport een sterke daling in waarde- en volumeaandelen waargenomen. Vooral in Engeland en Frankrijk was dit het geval. Maar hoe zit het met Nederland? Private label is in Nederland sterk vertegenwoordigd op de FMCG markt. Gekoeld en vers voedsel, thermogevoelig voedsel en huishoudelijke producten domineren de top 3 Nederlandse private label categorieën. Waar de budgetproductie onder druk staat, wordt er voorzichtige groei opgemerkt in standaard en premium producten. Wat hierbij opvalt is dat de consument niet meer perse het goedkoopste product wil, maar bereid is om iets meer uit te geven voor het luxere assortiment. Ook opvallend is dat 11,5% van alle private label producten in ons land verkocht worden door middel van promoties, terwijl dit bij A-merken 20,5% is.
Uit deze cijfers en diverse onderzoeken blijkt dat Nederland goede groeimogelijkheden heeft. De grootste kansen liggen in private label eieren, koffie, natuurlijke zuivelproducten en noten/snacks. Het IRI Rapport, van het gelijknamige onderzoeksbureau, geeft Nederland het advies om private label in te zetten om de consument iets anders aan te bieden i.p.v. het te gebruiken als goedkoper alternatief voor A-merken. Door een extra waarde toe te voegen, zoals bijvoorbeeld duurzaamheid, of in te spelen op een trend als ‘health' kunnen private label merken zich onderscheiden van A-merken die zich veelal vasthouden aan hun oude, vertrouwde product. Ook Mark Assies van product- en structural packaging designbureau FLEX/design merkt dit in de praktijk. “Wij zien steeds vaker dat private labels ervoor kiezen zich te onderscheiden van A-merken door betere producten of nieuwe categorieën aan te bieden. Verpakkingen zijn hierbij van grote waarde. Vooral als er voor het product nog geen categoriecodes bestaan. Categoriecodes zijn designfeatures waarmee de consument een bepaalde productgroep kan herkennen, zoals kleurcodes bij melk en chocola. Een goed voorbeeld hiervan vind ik het ontwerp dat wij maakten voor AH vers sappen. Hier bestonden nog geen categoriecodes voor, waardoor wij een uniek en ownable design in de markt konden zetten, met als succesvol gevolg dat deze nu zo vaak gekopieerd is dat het de categoriecode is geworden voor vers sap. Als brand-owners de kans zien om een product op de markt te brengen waar nog geen categoriecodes voor zijn, zou mijn advies zijn er in te springen met een uniek verpakkingsconcept en deze te verbinden aan hun merk”, aldus Mark Assies.
Of het nu gaat om online of fysieke winkels, de beleving van een verpakking wordt steeds belangrijker. Een verpakking wordt vandaag de dag vaker gezien als onderdeel van het product. Het kan ervoor zorgen dat de consument het product uit het (digitale) schap haalt. Deze trend strekt zich over vele takken van de branche: het creatieve bureau dat het concept bedenkt, de verpakkingsspecialisten, maar ook de label printers. Dit is ook belangrijk voor private label. Ivo Horn van Packaging Innovations: “Gelukkig is private label inmiddels meer dan alleen ‘de simpele, witte verpakking met het rode logo'. Ook huismerken kennen de kracht van een aansprekende verpakking en hoe deze mensen al dan niet over de streep trekt het product te bekijken of te kopen. Op Packaging Innovations, het marketing en design event voor verpakkingen, brengen wij deze werelden bij elkaar. Dit jaar besteden wij extra aandacht aan private label en het thema Food & Drinks. Wij hopen hiermee de markt meer inzicht te geven, te inspireren en professionals op dit gebied aan elkaar voor te stellen”, aldus Ivo Horn.
Packaging Innovations wordt gehouden op 23 en 24 november 2016 in Taets Art and Event Park. Dit evenement is uitsluitend toegankelijk voor business professionals.
Kijk voor meer informatie op www.packaging-innovations.nl.
Foto: FLEX/design