Porc Qualité Ardenne (PQA) is een coöperatie van varkensvleesproducenten die aanvankelijk enkel instond voor het vervoer van zijn varkens naar het slachthuis van Verviers. Vervolgens werden de karkassen van daaruit verspreid naar de slagers. Sindsdien is PQA sterk geëvolueerd en nu onderscheidt het bedrijf zich van anderen omdat alles er zich onder één dak bevindt, zowel het slachthuis als de snij- en verwerkingsafdelingen.
Didier Poumay maakt al deel uit van PQA sinds de oprichting in 1989 en kent het bedrijf dan ook als zijn broekzak. Didier staat in voor de verkoop, maar omwille van zijn bedrijfskennis en jarenlange ervaring trekt hij ook de kar op gebied van etiketteer- en traceerbaarheidsprojecten.
“Voor de productie van grote series werken we non-stop. De vleesbereidingen gaan de hakmolen in en de worstjes, het gehakt of de filet americain komen nadien meteen in trays terecht. Cruciaal in dit proces is dat er geen menselijk contact meer is met het vlees vanaf het wegen van de grondstoffen en het mengen met de specerijen”, licht Didier de werkwijze toe.
“De traysealers zijn aangesloten op dezelfde transportband die leidt naar de weeg- en etiketteermachine van Leich & Mehl. Het schaaltje wordt vervolgens ongeacht de afmetingen gewogen en geëtiketteerd. Tot slot ontvangt de operator de producten aan het einde van de lijn om ze in bakken en nadien op een pallet te plaatsen. Elke bak krijgt een etiket met het totale gewicht van de producten in de bak en elke pallet krijgt een etiket met het totale gewicht van de bakken. De vrachtwagen staat intussen al klaar, dus dit gebeurt allemaal ‘just-in-time’.”