HomeNieuwsPlastic wijnflessen worden populairder

Plastic wijnflessen worden populairder

flesPlastic flessen worden steeds vaker gebruikt om wijnen te verpakken die bedoeld zijn voor snelle consumptie . De Australische wijngigant Wolf Blass verpakt sinds 2006 verschillende van zijn goedkopere wijnen in flessen gemaakt van gerecycleerde PET (polyethyleen). We schreven daar eerder al over. PET-flessen worden nu ook gebruikt door enkele wijnbouwers uit de Loire. Jospeh Mollet (Sancerre) toonde op het recente Salon des vins de Loire in Angers plastic flessen met zijn Sauvignon Blanc ‘Destinéa’.

Frédéric Jacquet, chef de cave, ziet (in de krant Ouest-France) alleen maar voordelen. Omdat PET-flessen lichter zijn, kun je in dezelfde camion tot bijna negenduizend flessen extra vervoeren. Niet alleen de vervoerkosten gaan naar omlaag. Ook de CO2-uitstoot vermindert, tot 68% dixit Jacquet. Ook de klant vaart er wel bij: een plastic wijnfles weegt heel wat minder in de boodschappentas.

Volgens een studie uit 2007 van de American Association of Wine Economists is de productie en distributie van wijn verantwoordelijk voor een procent van de wereldwijde uitstoot aan broeikasgassen (jaarlijks 6,3 miljard ton). De CO2-impact van een plastic wijnfles is ongeveer de helft van die van een glazen fles. De plastic flessen hebben een ’shelf life’ van ongeveer negen maanden en zijn dus niet geschikt voor bewaarwijnen.

Bron: Wijn Idee