Alleen Amsterdammers gooien dagelijks al bijna 480.000 kilo verpakkingsmateriaal weg. De roep om verpakkingsvrije winkels klinkt steeds luider en Albert Heijn verkoopt steeds meer groenten onverpakt. De vraag is of plastic echt zo slecht is als wordt gedacht. “Als je kijkt naar milieubelasting, is een goed ontworpen verpakking bijna altijd beter dan geen. Zo'n verpakking verbetert de houdbaarheid van voedingsmiddelen en biedt producten bescherming tegen beschadiging bij transport en opslag, waardoor minder hoeft te worden weggegooid”, zegt Toine Timmermans, programmamanager duurzame voedselketens aan Wageningen UR in een artikel in het Parool.
Het sentiment dat er een afvalprobleem is waarbij vooral plastic erg slecht is, leeft volgens hem enorm onder consumenten. “Natuurlijk is vermindering van verpakkingsmateriaal voortdurend punt van aandacht, en het is nog beter als die verpakking ook nog wordt gerecycled. Maar in de perceptie van mensen ligt de balans heel anders dan die in werkelijkheid is. Mensen horen over de plasticsoep en zeeschildpadden, maar ons eigen plasticgebruik heeft daar bijzonder weinig mee te maken”, zegt hij in het artikel.
Kijk voor meer informatie op www.wageningenur.nl.
Bron: Het Parool