HomeDossiersDuurzaamheidPlastic afval scheiden kan beter achteraf

Plastic afval scheiden kan beter achteraf

Achteraf scheiden van plastic verpakkingen uit het afval is efficiënter en goedkoper dan de burger thuis al plastic apart laten houden. Dat blijkt uit onderzoek van 16 Limburgse gemeenten naar het scheiden van plastic afval. Door het plastic met een verwerkingsmachine achteraf uit het gedroogde afval te halen, besparen de 16 gemeenten bijna €6 miljoen, zegt wethouder Jan Bormans van de gemeente Gulpen-Wittem en initiatiefnemer van het onderzoek. Bovendien levert de nascheiding meer ingezameld plastic op.

Meer scheiding

Als burgers zelf het afval scheiden verzamelen ze gemiddeld 6,3 kilo per inwoner. De test met nascheiding bij de Limburgse gemeenten leverde 19 tot 21 kilo plastic per inwoner op.

Sinds 1 januari 2010 zijn gemeenten verplicht om plastic te scheiden uit het afval. Zij mogen zelf kiezen hoe zij dat aanpakken: door de burgers zelf of via nascheiding.

Plastic Heroes-logo

Ook fabrikanten van verpakte consumentenproducten leveren een bijdrage aan het bewustwordingsproces over plastic verpakkingsafval. Steeds meer fabrikanten zetten het Plastic Heroes-logo op hun verpakkingen om de consumenten duidelijk te maken dat de verpakking gerecycled kan worden. Verkade had de primeur.

Lees meer over het onderzoek op de website van de gemeente Gulpen-Wittem.

Bron: VMT Online (www.vmt.nl)