HomeDossiersDuurzaamheidPlannen voor eiland van gerecycled plastic in Stille Oceaan

Plannen voor eiland van gerecycled plastic in Stille Oceaan

recycle-island-1

Architectenbureau WHIM wil een onbewoonbaar, drijvend eiland van gerecycleerd plastic bouwen in de Stille Oceaan. Het project, dat gefinancierd wordt door het Nederlandse Stimuleringsfonds voor Architectuur, klinkt allesbehalve milieuvriendelijk, maar niets is minder waar. Het uiteindelijke doel van het project, dat de naam Recycle Island meekreeg, is niet om zomaar iets ludieks te doen, maar wel om van de gigantische afvalberg die in de Stille Oceaan ronddrijft een duurzame leefomgeving te maken. Specialisten gaan nu onderzoeken of dit een haalbaar project is.

De plaats waar men dit eiland wil bouwen, is eveneens strategisch gekozen. Het gaat over een gebied in de Noordpacifische Gyre, een grote cirkelvormige oceaanstroom in de Stille Oceaan tussen Hawaï en San Francisco, waar heel grote hoeveelheden plastic afval bijeendrijven. Dat komt omdat deze grote cirkelvormige oceaanstroom het afval naar zich toetrekt. Het gebied, dat een steeds grotere bedreiging voor ons milieu vormt, is even groot als Spanje en Frankrijk samen en bevat vier miljoen ton plastic. Dat is gevaarlijk omdat vogels en vissen het plastic met voedsel verwarren, waardoor het ook nog eens in onze voedselketen terechtkomt.

Met Recycle Island worden meteen drie problemen opgelost: het zwerfvuil wordt opgelost door het ter plaatse te recycleren, er wordt een nieuw land gecreëerd voor extra bewoning en de toeristische sector heeft er met het eiland een nieuwe attractie bij.

recycle-island-2

Kijk voor meer informatie op www.recycledisland.com.

Bron: Zita.be