De markt voor folie van polymelkzuur (PLA) gaat zich de komende tijd verder ontwikkelen. Hierdoor neemt de belangstelling voor deze biofolie toe en zullen de prijzen dalen. Dat verwacht Erik de Ruijter van brancheorganisatie NRK naar aanleiding van het rapport ‘Toepassing bioplastics' dat Wageningen UR in opdracht van Agentschap NL heeft gemaakt. Onderzoekers van Food & Biobased Research, onderdeel van WUR, werken samen met NRK, aangesloten bedrijven en overheid om de technische eigenschappen van biofolies als verpakkingsmateriaal te verbeteren.
Meer vraag
Hernieuwbare materialen als PLA-folie leiden tot een lager energiegebruik en minder CO2-uitstoot, dus zal er meer vraag naar komen. Nadeel is echter dat de folie sneller scheurt en tijdens productie en gebruik meer kraakt. PLA is een hernieuwbare kunststof, gemakt van maïs. Omdat het gebruik van maïs (vanwege gmo) in sommige EU-landen omstreden is, kunnen ook suikerbieten of wei gebruikt worden als grondstof voor de folie. Purac en Synbra Technology werken samen met het Zwitserse Sulzer aan een pilotfabriek voor PLA die dit jaar in Etten-Leur is gestart.
Marktkansen
De nieuwste generatie PLA-folies is transparant, stevig, vouwbaar, ademend en goed krimpend, blijkt uit het onderzoek. Eenlaagsfolie scheurt echter nog makkelijk, dus meerlaagsfolie heeft vooralsnog meer marktkansen. PLA-folie kan door zijn hogere stijfheid zeer dun zijn. De rekbaarheid en barrière-eigenschappen maken de folie nu al zeer geschikt voor bepaalde toepassingen. Te denken valt onder meer aan strekfolie over groenten en fruit. The Greenery verpakt al veel biologische producten in PLA-folie. Ook is PLA geschikt als hernieuwbare verpakking (films en doosjes) voor snoep, vlees en zuivel en als hernieuwbare drinkbekers en flesjes.
Kijk voor meer informatie op www.wur.nl of klik hier om het volledige rapport te lezen.
Bron: EVMI.nl