HomeNieuwsVerpakkingenPerfoTec verlengt houdbaarheid van versproducten met nieuwe LinerBag

PerfoTec verlengt houdbaarheid van versproducten met nieuwe LinerBag

De coronacrisis heeft grote gevolgen voor de logistiek. Er is minder luchtvracht beschikbaar. Het Europese wegtransport wordt aan de grenzen strenger gecontroleerd, wat leidt tot langere wachttijden. Daarnaast zijn traditionele markten moeilijker te bedienen, dus wordt gezocht naar alternatieven, die vaak verder weg liggen. Voorraden en prijzen op hetzelfde niveau houden in de sterk fluctuerende vraag en aanbod van vandaag is complexer geworden en kwaliteitsclaims tegengaan is een enorme uitdaging. PerfoTec biedt de oplossing voor houdbaarheidsverlenging van versproducten in bulkverpakkingen tijdens transport en opslag, de revolutionaire, nieuwe PerfoTec LinerBag.

De opslag- en transporttemperatuur zijn belangrijk. De temperatuur waarbij alle processen, inclusief rijping en veroudering, worden vertraagd zonder beschadiging van structuur, smaak en geur, is bekend voor alle producten. Hoe lager de temperatuur, hoe langzamer alle genoemde processen verlopen.

Verpakken in bewaarzakken, de zogenaamde linerbags, helpt de houdbaarheid te verlengen doordat de producten minder snel uitdrogen. Hierdoor blijft de structuur van het product langer behouden.

Als deze linerbags hermetisch afgesloten zijn, veranderen de gaswaarden, 21% zuurstof (O2) en 0% koolstofdioxide (CO2). Dit komt omdat alle versproducten ademen, waarbij ze O2 gebruiken en CO2 produceren. Een verlaagd percentage O₂ vertraagt het verouderingsproces aanzienlijk, maar wanneer alle O₂ in de zak is gebruikt en dus is omgezet in CO2, wordt het product anaeroob. Zonder zuurstof veranderen alle chemische processen en is het product niet langer consumeerbaar.

Een verlaging van het O2-gehalte realiseren, zonder het product anaeroob te laten worden, wordt beheerd door Modified Atmosphere Packaging (MAP) technologie. Met enkele microscopische gaatjes in de linerbag kan het O2-gehalte worden verlaagd tot een gewenst, stabiel niveau. Bij dit O2-percentage worden de verouderingsprocessen maximaal verlaagd, zonder bederf door verzuring en zonder een te hoog CO2-percentage.

Een ernstig probleem bij gebruik van traditionele MAP linerbags is vocht. Wanneer producten ademen, wordt ook water geproduceerd. Deze waterdamp hoopt zich op als druppels op de linerbag en op het product. Dit is een ideale broedplaats voor schimmels en bacteriën.

Om de vorming van waterdruppels te voorkomen, is de PerfoTec LinerBag (MAP-technologie) gemaakt van een materiaal met een hoge waterdampdoorlaatbaarheid. Dit zorgt ervoor dat, zonder dat het product uitdroogt, de waterdamp door de PerfoTec LinerBag wordt afgegeven. Hierdoor blijft het product droog en hebben schimmels en bacteriën aanzienlijk minder kans op ontwikkeling.

Een ander bijzonder kenmerk van de PerfoTec LinerBag is de hoge CO2-doorlaatbaarheid. Dankzij deze eigenschap kan er gestuurd worden op zeer lage O2-niveaus, wat zorgt voor extra vertraging van de processen, zonder het product anaeroob te laten gaan of CO2-schade te veroorzaken. Het resultaat is een extra vertraging van de verouderingsprocessen en een langere houdbaarheid.

Testen laten zover zien dat de combinatie van een gezond versproduct, bij de optimale bewaartemperatuur en een productspecifieke PerfoTec LinerBag, ervoor zorgt dat de producten significant langer vers blijven. Dit zorgt voor vermindering van voedselverspilling en verruiming van de afzetmarkten.

Het PerfoTec-team van technische specialisten staat klaar om uw wensen en behoeften van het verpakken van versproducten te bekijken en u een oplossing op maat te bieden.

www.perfotec.com