HomeNieuwsBedrijven en personenPapiergigant Kimberley-Clark kiest voor duurzaam hout

Papiergigant Kimberley-Clark kiest voor duurzaam hout

Papiergigant Kimberley-Clark is na een jarenlange campagne overstag gegaan en kiest voortaan voor FSC-gecertificeerde grondstoffen. Die zijn afkomstig van duurzaam beheerde bossen. Het bedrijf achter onder meer Kleenex, Huggies en Scott nam de beslissing pas na een vijf jaren durende campagne van de milieuorganisatie Greenpeace. In het licht van deze nieuwe beleidslijnen bij Kimberley-Clark heeft Greenpeace dan ook besloten de campagne te beëindigen.

De beslissing betekent niet dat K-C onmiddellijk helemaal overschakelt op duurzame grondstoffen. Het plan is om de proporties houtvezels van verantwoorde bronnen geleidelijk aan te vergroten. Tegen eind 2011 kiest het bedrijf ervoor om 40 procent van zijn Noord-Amerikaanse houtvezels te betrekken uit FSC-gecertificeerd hout of recyclagevezels. Dat is meteen een stijging van meer dan 70 procent in vergelijking met 2007 of goed voor 600.000 ton houtvezels.

Krachtig signaal

“Wij zijn uiteraard zeer tevreden met het initiatief dat K-C hiermee neemt en het effect dat dit heeft op het duurzaam beheren van bossen”, zegt André de Freitas, directeur van FSC International. “Het geeft een krachtig signaal naar de boseigenaar om ook zijn bossen te laten certificeren onder het FSC keurmerk van goed bosbeheer. Uiteraard ook felicitaties aan Greenpeace voor hun doorgedreven actie en volharding.”

Kimberley-Clark is niet het eerste bedrijf dat overschakelt op duurzame houtpulp. Het Nederlanse bedrijf Van Houtum Papier maakt al jaren hygiënisch papier van FSC-houtvezels of gerecycleerde vezels. Maar het feit dat één van de grootste spelers op de wereldmarkt de stap zet, kan een krachtig signaal betekenen op de papiermarkt.

Bron: MO.be