“Starting today with the future of sustainable packaging.” Dit is de slogan waarmee Packalicious Live op 11 februari van start ging. Wat kunnen we vandaag doen om verpakken zonder schade aan mens en milieu te realiseren? Welke houding en vaardigheden zijn hierbij essentieel?
“Nieuwsgierigheid! Nieuwsgierigheid naar elkaar, naar de toekomst en de manieren die we in kunnen zetten om de toekomst te verkennen en te realiseren door vragen te stellen, te luisteren en te starten met experimenteren.” Petra Veen, adviseur Kennisinfrastructuur bij KIDV, maakte hiermee tijdens de opening van de bijeenkomst de link naar de inzichten die de community opdeed tijdens de vorige Packalicious Live bijeenkomst op 21 november 2024. Op 11 februari bouwde de Packalicious-community, bestaande uit bedrijven en kennisinstellingen, hierop door door met elkaar vorm te geven aan het hoe. Hoe gaan we die toekomst bereiken, welke stappen kunnen we vandaag al zetten? Doel door doen is hierbij het uitgangspunt: exploreren door met elkaar aan de slag te gaan.
Na de lunch werkten de future tables verder aan hun actieplannen voor 2025. Om kruisbestuiving tussen de verschillende tafels verder te bewerkstellingen, woonden de deelnemers ook inspiratiesessies van andere future tables bij. De kracht van de innovatieroutes is tenslotte dat ze op zichzelf verkend kunnen worden maar tegelijkertijd heel sterk met elkaar samenhangen. Juist de verbinding tussen deze routes leidt tot nieuwe, intrinsiek duurzame verpakkingssystemen.
“Het belang van deze community is om tot een plan van aanpak te komen waaraan we in gezamenlijkheid, met de leden van de community, kunnen werken. Door de interactie tussen het verpakkend bedrijfsleven, ketenpartijen en kennisinstellingen te faciliteren zien we samenwerkingen ontstaan die ons helpen in het verkennen van de toekomst. Vraagstukken die opgepakt kunnen worden door Hogescholen en Universiteiten in samenwerking met het verpakkend bedrijfsleven. Zo gaan bijvoorbeeld drie studenten van de HAS Green Academy ons helpen bij het in kaart brengen van de toepassingsmogelijkheden voor nieuwe materialen”, aldus Petra Veen.
De komende weken gaan de procesbegeleiders aan de slag met alle input opgedaan tijdens de dag. Ze zullen hierbij reflectie vragen van de deelnemers. We werken toe naar een concreet plan van aanpak per Future table waar we in 2025 mee van start gaan. In de tussentijd wordt er ook hard gewerkt aan het bouwen van een platform waar we kennis en inspiratie met elkaar kunnen delen.