HomeNieuwsVerpakkingenOptima Cycles realiseert hogere output door slimme verpakking Argos

Optima Cycles realiseert hogere output door slimme verpakking Argos

Optima Cycles en Argos Packaging & Protection bewijzen dat het mogelijk is het huidige bedrijfsproces vele malen slimmer in te richten, door alleen al de verpakking aan te passen. De huidige verpakking is vervangen door een zogenaamde ‘drive-in-fietsdoos' wat Optima Cycles drie minuten tijdswinst per fiets oplevert.

De output verhogen zonder enorme investeringen. Dat was het doel van Optima Cycles, producent van Dutch ID e-bikes. Het volledige bedrijfsproces van de organisatie werd in kaart gebracht en geanalyseerd. Vanuit deze stap is Optima Cycles aan de slag gegaan met verschillende optimalisatieprojecten; de inrichting van de werkplaats én het verbeteren van de verpakking zijn hier twee concrete voorbeelden van. Al in een vroeg stadium werd Argos betrokken bij het tweede vraagstuk.

Het voordeel van vroeg in het proces betrokken worden? De mogelijkheid om een volledig beeld te vormen van de huidige situatie en kritische vragen te stellen waarom bepaalde keuzes in het verleden gemaakt zijn. “Blijven verwonderen en niks voor logisch aannemen. Zo ben ik ook voor Optima Cycles tot een oplossing gekomen die hen letterlijk een stap vooruit helpt. Door de ‘drive-in-fietsdoos' kan dezelfde e-bike verpakt worden met behulp van minder personeel, minder karton, minder tape en overbodige sluitingsmaterialen”, vertelt Germandio de Marrocos, accountmanager bij Argos. “Het was namelijk zo dat na assemblage, de e-bike bevestigd werd aan een takel om door twee operators in de verpakking gehesen te worden. Handmatig werd de doos gesloten met stalen nietjes en voor extra stevigheid werd een grote hoeveelheid tape gebruikt.”

“Dat kan slimmer. Hoe? We hebben de opening van de doos verplaatst, zodat de fiets eenvoudig de verpakking ingereden kan worden. Met fixatieklepjes kan de doos nu efficiënt en perfect gesloten worden en op drie verschillende plekken zitten handgrepen, zodat de verpakking mét e-bike eenvoudig verplaatst kan worden. Maar het mooiste is nog dat de verpakking uit één plaat geproduceerd is. Een plaat van maar liefst vier meter breed. Onze productielocatie in Nederland is de enige die dit kan realiseren. Het voordeel? Het is kostentechnisch aantrekkelijker, er zijn minder handelingen nodig, de verpakking is extra stevig en er zijn minder grondstoffen nodig. Met andere woorden: een duurzame oplossing”, aldus Germandio de Marrocos.

www.argos.nu