HomeNieuws"Oplossing van Ishida voor verpakkingslijn van tomaten levert productiestijging van 200% op"

“Oplossing van Ishida voor verpakkingslijn van tomaten levert productiestijging van 200% op”

ishida-tomaten-2

Een op maat gemaakte verpakkingslijnoplossing, ontworpen door Ishida Europe en BRN, exclusief Belgisch distributeur van het bedrijf, leverde bij de toonaangevende Belgische tomatenproducent en -verpakker Frani een productiestijging van 200% op, evenals een drastisch verminderde productweggave en aanzienlijk verbeterde flexibiliteit.

ishida-logoFrani begon als tomatenkwekerij, maar breidde zijn activiteiten vervolgens uit naar het verhandelen en verpakken van tomaten voor andere kwekerijen. Tegenwoordig is het bedrijf een belangrijke toeleverancier van een aantal bekende Belgische supermarktketens.

Het wegen en verpakken van de tomaten werd voorheen handmatig uitgevoerd. Dit was niet alleen zeer arbeidsintensief (meestal waren er 18 personen die in het tomatenseizoen 12 tot 16 uur per dag werkten), maar resulteerde vaak ook in onnauwkeurige verpakkingsgewichten. Frani wilde het gehele verpakkingsproces minder arbeidsintensief en veel nauwkeuriger maken. Bovendien wilde het bedrijf de populaire shaker trays voor kerstomaten introduceren. Dit creëerde echter een reeks nieuwe uitdagingen, omdat shaker trays uiterst moeilijk hanteerbaar zijn in een geautomatiseerd proces.

De oplossing van Ishida/BRN biedt een snelle en flexibele manier voor het verwerken van zowel shaker trays voor kerstomaten (met een doelgewicht van 250g) als rechthoekige trays voor grotere tomaten (met een doelgewicht van 1kg).

De tomaten worden voor handmatige inspectie op een band geplaatst, alvorens ze tot boven aan een speciaal ontworpen CCW-RS-214W-S/30-SS multiheadweger worden gevoerd. De weger omvat een aantal opties voor ‘zachte verwerking', inclusief een hoppervoering van bancollan dat een zacht oppervlak creëert om gekneusde tomaten te voorkomen, en een licht gehelde uitvoerklep van 45°.

Na het wegen worden de tomaten in twee banen naar een innovatieve timing hopper onder de weger geleid. De weger garandeert een beheerste uitvoer waarbij de tomaten één voor één in de tray worden gelegd, zonder opstoppingen. Daarnaast worden de beide soorten trays betrouwbaar en nauwkeurig door een tray ontnester onder de weger geplaatst.

Nadat ze zijn gevuld worden de trays handmatig geïnspecteerd en van deksels voorzien, waarna ze voor een laatste gewichtscontrole over een Ishida DACS-W-012 controleweger worden gevoerd.

Ondanks de uitdagingen die de installatie met zich meebracht was de lijn meteen vanaf het begin in staat om de vereiste 62 trays per minuut te verwerken voor de shaker trays van 250g, en 32 trays per minuut voor de trays van 1 kilo. Behalve een verlaging van de personeelsbezetting aan de lijn van 18 tot slechts 4 personen, is ook de weegnauwkeurigheid verbeterd en is de productweggave met maar liefst 6% verminderd, terwijl de lijn een efficiëntie van bijna 100% handhaaft.

“De werkwijze van Ishida en BRN ten opzichte van onze verpakkingslijnvereisten en de oplossing die is ontworpen waren uitstekend. De installatie verliep soepel en werd op tijd voltooid,” aldus Nico de Wachter, eigenaar van Frani.

Dit wordt beaamd door zijn vrouw Karine van Ostaeyen: “De aanhoudende ondersteuning van BRN was indrukwekkend en eventuele problemen werden op dezelfde dag opgelost. Daarnaast zette BRN een internetverbinding op waarmee diagnostische en onderhoudstaken remote vanuit hun kantoor kunnen worden uitgevoerd.”

Kijk voor meer informatie op www.ishidaeurope.nl.